A Chia krioptovaluta alapvetően egy kifejezetten remek dolog lenne, ha a többi kriptopénzhez hasonlóan nem keserítené meg az átlagfelhasználók életét.

Mondjuk, hogy megszoktuk már, hogy amelyik szektorba beteszik a lábukat a kriptobányászok, ott kő kövön nem nagyon marad. A PC-s gamerek túlnyomó többsége a háta közepére sem kívánja a bányászokat, melynek eddig egyetlen oka az volt, hogy minden újabb videokártyát elhappoltak előlük, ami pedig maradt, azt olyan pofátlanul magas áron kínálták, hogy csak a látványától öregedtünk vagy 20 évet.

Az újabb kripto-bányászati módszernek – és valutának köszönhetően már a háttértárak sincsenek biztonságban, melyeket egyre másra kezdtek el felvásárolni. Előbb az SSD-k és a HDD-k árai kezdtek megugrani – ezt a viszonteladói oldalon tapasztalhattuk inkább, most azonban a gyártóknak kellett lépniük az ügyben, ami egy újabb ok a játékosoknak az utálatra.

Ugyanis egyre több gyártó dönt úgy, hogy csökkentenek az SSD-kre vállalt garanciális időn – írja a ComputerBase és a HotHardware.

Még május elején a Chia – a vegán – kriptovaluta bányászata 1 exabájt fölé szökött, melyet látván a vezérlőgyártó Phison is figyelmeztetett, hogy mindez hamarosan az SSD-árakat is feljebb tornázhatja. Mint kiderült, hogy ez valószínűleg a garanciákat is érinti.

Ez azért történhetett, mert az SSD-kre vonatkozó garanciák esetében a legtöbb gyártó általában egy meghatározott időtartamig vagy egy bizonyos írási küszöbérték elérésekor vállal garanciát a meghajtóra, attól függően ugye, hogy melyik következik be előbb. A legtöbb átlagfelhasználó számára az előbbi szokott lenni, a Chia bányászoknak viszont az utóbbi eset történik, méghozzá a tárhelycsapolás miatt elég gyorsan. Ha pedig egy tárhely a garanciában vállaltakon belül megy tönkre, a gyártó ingyenesen cseréli azt.

Mivel a gyártók képtelenek különbséget tenni a bányászok és nem-bányászok között, a legtöbben úgy döntöttek, hogy a felére csökkentik a garanciális vállalást.A PNY például jelentősen csökkentette a nagy teljesítményű XLR8 CS3030 SSD-családjának élettartamát, ezzel együtt a garanciális időszakot – amely most 80%-kal lett kevesebb, mint a korábbi időszakban. 

Ez természetesen egyáltalán nem jó hír az átlagfelhasználóknak, akik a bányászok miatt nem csak egyre drágábban vásárolhatnak SSD-t, de jóval kevesebb a meghibásodásra vállalt gyártói garancia is…

A Chia mellesleg egy egészen remek kriptopénz lenne, amit kifejezetten a környezetet nem kicsit károsító Bitcoin – és ahhoz hasonló módszert követő – kriptovaluták ellenében talált ki a BitTorrent alkotója. A legtöbb digitális pénzhez hasonlóan viszont negatív hatással van az átlagos felhasználók piacára, így hiába, hogy alig van ökológiai lábnyoma, nem lopta be magát a többség szívébe.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×