Ismét eltelt egy hónap, úgy pedig újra végignyálazzuk magunkat a legjobban teljesítő magyar nyelvű Twitch streamerek statisztikáin.

Augusztust meglehetősen hűvösen kezdjük, én legalábbis mindenképpen, hiszen egyetlen, de annál határozottabb huszárvágással lettünk elvágva a nyártól. Rossz idő ide, elmúló nyár oda, a magyar Twitch továbbra is különösen aktív, sőt, egyre inkább vonzza az embereket.

A számok legalábbis ezt mutatják, átlagosan ugyanis 5%-os növekedést tudhatunk a platform magyar nyelvű mutatóinak tájékán. 

Augusztusban 132.450 órányi magyar nyelvű élő adást nézhetett az, akinek volt rá ideje, ami 5,8 százalékkal, több mint 7200 órával lett több, mint júliusban. Ezt pedig a kifejezetten dolgos magyar Twitch tartalomgyártóknak köszönhetjük, akik augusztusban 72.442 plusz mínusz egynéhány streamet indítottak, ami 8%-os növekedést jelent.

Magyar nyelvű csatornából pedig nem kevesebb, mint 12.960-at találunk (+5,7%), átlagosan egyszerre 183-an voltak élőben (5,8%), a legtöbben pedig 494-en voltak egy időben adásban a magyar nyelvű Twitchen (+4,4%). Egészen elképesztő számok ezek, aminek iránymutatói természetesen a statisztikák éléről, a legnépszerűbb tartalomgyártók közül kerülnek ki.

De nem is húzom tovább az időt, lássuk, hogy hogyan teljesítettek augusztusban a legnagyobb magyar nyelvű Twitch csatornák!

A statisztikákat a SullyGnome és a TwitchTracker alapján állítottuk össze.

A legtöbbet streamelt csatornák

Ahogyan már megszokhattuk, a legtöbb órát a kisebb, de annál lelkesebb és dolgosabb csatornák streamelték, akik sokszor egészen elképesztő munkamorálról adnak tanúbizonyságot. Elég csak rápillantani az alábbi táblázatra és láthatjuk, hogy ezek a streamerek tényleg nagyon tepernek, hiszen a top10 csak 200+ órát élőzöttekből áll.

Csak viszonyításképp: egy átlagos 8 órás munkahét 40 órából áll, ami egy hónapra bontva 160 órát jelent. Ez túlórákkal persze könnyen lehet több is, de ez az átlag. A 200 órás havi stream annyit tesz, mintha valaki egész hónapban, minden nap 10 órákat lehúzott volna a munkahelyén.

Csak a tizedik Z4nonymus nyomott le 211 órát, ami barátok között is dupla túlórapénz, és nála lentebb sincs ez nagyon másként. Hát még fölötte, ahol 213 streamelt órával mondhatni megosztott helyen áll Applebr1nger és Szipusbandi, akiket 220+ órával sccc_busskemper, Konti1337 és Sp1RiT1337 követnek. Valamennyiükkel egyébként majdnem minden hónapban találkozhatunk ugyanezen a listán, ami igazából az elhivatottságukat mutatja.

A mindig szorgos-dolgos TheOldLady ezúttal is lecsúszott az első helyről, no nem azért, mert ne tolt volna óriási munkát a Twitch-be, hiszen 238 munkaórával most is hozta a formáját. Arról vagy szó csupán, hogy Makel93, Zemhu és CsabiCsavargo még nála is aktívabb volt, ami valljuk be: egészen nagy szó.

Az első helyen álló Csabi például 246 órán keresztül volt élő adásban, ami 86 órával több, mint egy átlagos 8 órás munka.

Legtöbb megtekintésű csatornák

Itt már nem lesz meglepetés, ahogyan mindig, úgy most is a legnagyobbak hozták a legtöbb megtekintett óraszámot. De hát mit is tehet az ember, ha ilyen sokan kíváncsiak rá, igaz?

A legtöbben természetesen a TheVR-os srácokat nézték ebben a hónapban is, ami az SG szerint 246.675 órát, míg a TT alapján 259.000 órát jelent. Bárhogyan is, mindkét adat jelentősen több, mint a múlt hónapban volt, amikor 40-50.000 órával kevesebb nézettségük volt – igaz, akkor néhány órácskával kevesebbet is streameltek.

A második helyre azonban visszatért az egy hónapig távol levő KriszhAdvice, aki egészen sokat dolgozott az UFO-témát boncolgató dokumentumfilmjén. Augusztusban viszont már újra aktív volt a Twitch felületén is, ahol egyébként premierben megmutatta az elkészült filmjét is. Így pedig nem kevesebb, mint 235.632 órás nézettségen állapodott meg a csatornája, ami egészen elképesztő eredmény egy hónapnyi kihagyás után.

Harmadiknak valójában ketten értek be, ugyanis az SG és a TT is más-más adatot mutat, versenyeztetve ezzel Nessajt és Nerdhubot. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy az eredmény, hiszen mindketten szép nézettségi mutatókkal zárták a hónapot, fejenként 130.000+ megtekintett órával.

Lentebb viszont már kiélezettebb a helyzet, a nagy visszatérő Vizicsacsival például már nem is találkozunk. De van helyette eazykee, TsBlackII, Suri, AdamKissAK, Ruben és cristijAn, akik hónapról-hónapra helyet cserélnek egymással. Ruben például múlt hónapban a harmadik helyen állt, most a 9-re esett vissza, ahogyan AdamKissAK is négy helyet rontott a korábbihoz képest. Suriról is hasonlókat mondhatunk sajnos, aki ezúttal a 7. helyre ért be, ami a júliusi második helyhez képest óriási esés.

TsBlackII és eazykee viszont javítottak, előbbi 117.285, utóbbi pedig 122.466 megtekintett órával az 6. és 5. helyen végzett.

Kit néztek a legtöbben egyszerre?

Általában itt sem kiélezett a „verseny”, hiszen a nagy csatornákra szoktak a leginkább kíváncsiak lenni – ahogy állott fentebb is. Augusztus azonban tartogatott egy-két meglepetést.

Rögtön ott van például az első helyre felérő H3roZeroo, aki olyanokat előzött be, mint KriszhAdvice, a TheVR, Suri és Nessaj, ami mondanom sem kell, különösen meglepő. Augusztus 28-án vasárnap, több mint 16.000-en lepték el a streamjét, ami lehetett egy szimpla raid, vagy egy bot-raid is. H3ronak egyébként 2000+ követője van, ennek 95%-át augusztusban szerezte, amikor is 50 órán keresztül volt élőben.

Másodikként itt is Kriszht említhetjük, akinek az augusztus 15-én vetített dokuja premierjére 9.870-en csekkoltak be. A filmje egyébként közel 3 órásra sikeredett, amit már a Youtube csatornáján is meg lehet nézni (és ott is egészen sikeres).

Óriási meglepetésként a TheVR augusztusban a harmadik helyre szorult, ami nagyon hosszú hónapok óta most fordult elő először. Igaz a 6599 egyidejű nézőszámmal még így is majdnem dupla annyian néztek be hozzájuk augusztus 30-án, mint a negyedik Surira, aki éppen csak megelőzte Nessajt és Vizicsacsit.

Persze AdamKissAK, Nerdhub és TsBlackII sem panaszkodhatnak, hiszen augusztusban volt olyan, hogy 2000 + párszázan köszöntek be hozzájuk, ami mindhármuk esetében óriási fejlődés az előző időszakokhoz képest.

Kinek volt a legtöbb nézője átlagosan?

Az átlagos nézőszám az, ami leginkább tükrözi a Twitch streamerek havi növekedését, hiszen ez mutatja, hogy mennyit nőtt, vagy csökkent az adott csatorna. Itt szintén nem érnek bennünket meglepetések, az első két helyezett teljesen be van betonozva, tőlük lejjebb viszont már érdekesebb a helyzet.

A TheVR-os skacokat augusztusban átlagosan majdnem 3000-en nézték, ami egészen jó eredmény júliushoz képest, amikor ugyanez a szám 2600 nézőn állapodott meg – igaz júniusban a mostanihoz hasonlóak voltak a számaik.

KriszhAdvice az előző hónapban nem streamelt, így az ő esetében 2248%-os a növekedés, ami megkérdőjelezhetetlen fejlődés. Ami érdekes, hogy talán még jót is tett neki a kihagyás, ugyanis az utolsó mért statisztikákhoz képest is nagyobb mértékben voltak rá kíváncsiak az emberek.

Harmadiknak pedig Nessajt köszönthetjük, aki dinamikus növekedéssel augusztusban már 1979 nézőt számolhatott átlagosan a streamjei alatt.

A továbbiakban pedig egészen kiegyensúlyozott a mezőny, sem Surinál, sem AdamKissAK-nál, sem eazykee-nél, sem pedig Rubennél nem figyelhetünk meg számottevő változást. TsBlackII viszont újonc a listán, akinek az élőit augusztusban már majdnem 950-en nézték átlagosan.

Ki tett szert a legtöbb új követőre?

A legtöbb követőkre szert tevő listát alapvetően azért szoktam említeni, mert úgy gondoltam jól mutatja majd a leginkább növekvő csatornákat. Az utóbbi időben viszont nagyon sok az anomália, ami miatt helytelen következtetéseket vonhatunk le a statisztikákból, amik ezáltal teljesen torz képet mutat.

Az még hagyján, hogy a TheVR-t 9200 új arc bekövette az elmúlt 30 napban, de akadnak olyan streamerek, akiket konkrétan a semmiből követtek be több ezren. Ilyen például bluefirefn, akit 7882-en követnek, amiből 7523-an augusztusban nyomtak rá. De ilyen predlix is, akinek 5860 követője közül 4400-an az utóbbi 30 napban érkeztek – amit az átlagos nézőszáma sem támaszt alá. De hasonlókat figyelhetünk meg több másik kisebb streamernél is.

Milyen játékokkal játszott a dobogó?

1: A hónap legjobban teljesítő streamere meglátásom szerint KriszhAdvice volt, aki egy hónap kihagyás után nem csak simán visszatért, de jobb eredményeket is ért el, mint korábban. A hónap elején még pörgött egy kicsit a Fortnite, de a későbbiekben már a DayZ volt az a játék, amivel az idejét töltötte. Emellett természetesen megejtette a dokumentumfilmje premierjét is, illetve belenézett egy kicsit a Phantasmagoriába is.

2: A második legeredményesebb nagy csatornának a TheVR-t gondolom, akik nagyon aktívan elindították a Timeout podcastjüket, amibe meghívták már Dannát, Yeahuntert, Fókuszcsoport (Ticcsen Kókuszcsoport) Ádámot, legutóbb pedig Radics Petit. Mindezen (és a reggeli podon) túl még játszani sem felejtettek el, így auguszban olyan játékokkal szórakoztatták a közönségüket, mint a The Ascent, a Chernobylite, a Judgment, a Back 4 Blood, a Death’s Door, Twelve Minutes, vagy még sok más mellett a King’s Bounty II.

3: Az augusztusi dobogó harmadik fokára Nessajt raknám, mivel a munkája láthatólag beérni látszik. Mindenki kedvenc királypingvinje augusztusban sokat koptatta a felnit a F1 2021-ben, de ő is rápróbált a Back 4 Blood-ra és az Aliens: Fireteam-re, de nem keveset pörgött nála a Humankind, illetve más egyebek mellett elindította a Voidtrain-t és a Fall Guys-t is.

Ez lett volna hát az augusztusi nagy Twitch streamer mustra. Ha érdekel az előző havi statisztika is, akkor IDE BÖKVE azt is megnézheted, ha pedig a kisebb, ismeretlen csatornákra is kíváncsi vagy, akkor légy résen, hamarosan azzal is jelentkezem – a legutóbbit itt éred el.

Borítókép: Facebook – Virtuális Valóság és VR Gaming, KriszhAdvice

https://leet.hu/shop/back2school/

×