Kína akkora űrhajót építene a fejünk fölé, amekkorát olyan filmekben láthattunk, mint a Csillagkapu, a Star Wars, vagy a Star Trek.

Nem, nem olvastad félre a címet, Kína valóban egy hihetetlenül nagy űrhajó építését készíti elő, ami jelenleg a tervezési fázisban tart. Legalábbis azt már tudják, hogy meg akarják csinálni, és elvileg tényleg meg is fogják csinálni, a technikai részletek kidolgozása viszont a következő években történik majd – számolt be róla a kínai Morning Post.

Készül az igazi Csillagromboló!

Az először Föld körüli pályára állított gigantikus, 1 kilométeres kiterjedésű űrhajón Kína legnagyobb kutatói fognak dolgozni az elkövetkező 5 évben, amire nem kevesebb, mint 2,3 millió dollárt költenek. Ez természetesen csak a tervezést fogja állni, a tényleges űrbéli járgány ennél kategóriákkal többe fog kerülni.

Mivel egy ekkora hajót nem tudnak csak úgy fellőni az űrbe, darabonként fogják feljuttatni és pályára állítani, ahol majd összeszerelik. Emiatt a kutatóknak fontos feladata az űreszköz súlyának minimalizálása, hogy csökkentsék a kilövések számát és az építési költségeket. Mindemellett irányíthatónak is kell lennie, hogy az összeszerelési folyamat során korlátozzák a helyzeteltolódást, a deformációt és a rezgést.

Viszonyításképp: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körülbelül 109×75 méteres, ami nagyjából egy focipályának feleltethető meg. A 420 tonnás állomást 42 összeszerelő darabban küldte fel a NASA. A kínai giga-hajó méreteiben ennek közel a tízszerese lesz.

Kína mostanság nem aprózza el a demonstrálást, mellyel a fejlett űreszközeit mutatja be a világnak. Májusban például a Marson landolt a roverük, ami azóta is küldi haza a marsi tájról készített fotóit, két évvel korábban pedig a Hold sötétebbik felére küldtek egy másik űreszközt. A kínai űrállomás, a Tiangong építése is egészen jól halad, aminek a darabjait idén áprilisban kezdték el fellőni a Hosszú Menetelés 5-ös rakétáikkal és várhatóan 2022-ben fejeződik be – volt is belőle rémület, amikor visszahullani készült a Földre. 

A Star Trekbe is beillő űrhajó darabjait azonban minden bizonnyal már az újabb típusú, újgenerációs hordozókkal, a Hosszú Menetelés 9-el viszik fel, ami leghamarabb 2030-ban jelentkezhet szolgálatra. Ezek a rakéták elméletileg akár 140 tonnányi rakományt lesznek képesek alacsony Föld körüli pályára állítani, vagy 50 tonnát transz-lunáris magasságig emelni.

Kínának egyébként nem ez az egyetlen elborult ötlete, ami az űrkutatást illeti – a Föld felé tartó potenciálisan veszélyes aszteroidákat például a rakétáikkal tessékelnének arrébb.

via – South China Morning Post, Interesting Engineering

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×