Japán tudósok elképesztő tudományos és technológiai áttörést értek el: létrehozták az első 3D bionyomtatott marhahúst, ami pont úgy néz ki, mint az igazi.

3D nyomtatásos technológia az elmúlt években az orvostudomány figyelmét is különösen felkeltette, megfogalmazva egy nagyon érdekes kérdést és koncepciót. Mi volna, ha a 3D nyomtatással nem csak tárgyakat, hanem élő szöveteket, vagy akár szerveket is ki tudnánk „nyomtatni”?

Ezen a koncepción elindulva kezdték el kialakítani az első 3D bionyomtatókat, melyek élő sejtekből és különböző molekulákból állítja elő lényegében a semmiből „valódi”, „élő” szöveteket és szerveket. Egészen elképesztő dolgokat sikerült már a segítségével megalkotniuk a kutatóknak, ezidáig viszont komplexebb tulajdonságú és összetételű anyagokat és szerveket nem sikerült létrehozni.

Most azonban japán tudósok egy csapata óriási áttörésről számolt be, akik a világon elsőként bionyomtattak sikeresen marhahúst.

A kutatók szerint a 3D bionyomtató által létrehozott hús jellegében és textúrájában rendkívül hasonlít a japánWagyu marhák a húsához. Ez pedig azért is óriási áttörés, mert ugyan korábban és máshol is kísérleteznek a 3D nyomtatott húsokkal, de szerkezetileg hasonlót még nem sikerült alkotni.

Schematic illustrates the fabrication technique of the world's first lab-grown Wagyu beef

A laboratóriumi körülmények között 3D nyomtatott marhahús előállításának technikája

Az összevetés természetesen nem véletlen, az Osakai Egyetem kutatói ugyanis a Wagyu marhafélékből kinyert szatellit sejteket és a zsírszövetéből származó őssejteket használták alapként. Ezeket a sejteket ezután inkubálták, majd rávették őket, hogy az izom, a zsír és az erek egyedi rostjainak kialakításához szükséges különböző sejttípusokká alakuljanak át.

Ezeket aztán a 3D-s halmazba rendezték, hogy a Wagyu magas izomközi zsírtartalmát, a Japánban márványozásként (sashi) ismert zsírszövetet utánozzák le. A 3D bionyomtató segítségével ezeket „egymásra rétegezve” létrehozták a marhahúst, ami ilyen módon tulajdonképpen bárhogyan testre szabható.

„Ennek a technológiának a továbbfejlesztésével nemcsak az olyan összetett hússzerkezetek reprodukálása válik lehetővé, mint például a Wagyu marhahús sashija, hanem a zsír- és izomkomponensek finom beállítása is” – mondta a kutatás vezetője, Michiya Matsusaki.

Hogy a 3D nyomtatott marhahúsnak milyen íze van, arról nem szól a fáma, de ha abban is hasonló eredményeket érnek el, az a távoli jövőben alapjaiban határozhatja meg élelem előállítási, a húsfogyasztási, vagy az állattartási szokásokat.

Mindeközben Elon Musk humanoid robotokat tervez – reméljük nem kombinálják majd a két technológiát.

via – Newatlas | A borítókép csak illusztráció

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×