Egészen hihetetlen, amit mostanában a videojáték-gyűjtők művelnek, akik egyre-másra döntik meg a „minden idők legdrágább” játékának rekordját.

A videojátékos relikviák és ritkaságok gyűjtögetése egyáltalán nem egy új keletű dolog, sőt, megvan ennek a maga szubkultúrája, az utóbbi hetekben és hónapokban azonban különös figyelem övezte a régebbi Nintendo játékok kópiáinak felvásárlását.

Ennek oka egész egyszerűen magyarázható. Néhány eredeti és közel tökéletes állapotban megőrzött Super Mario Bros. és The Legend of Zelda kópia hihetetlen árakon, egymást követve állítottak fel gyűjtői árrekordokat. A világrekordok állítgatása egy 660.000 dolláros Marioval, majd idén júliusban folytatódott a 870.000 dollárt érő Zeldával, majd néhány napra rá egy Mario 64 kazettáért kértek 1,5 millió dollárt.

Most pedig ez a rekord is megdőlt, egy 1985-ös bontatlan Super Mario Bros.-t ugyanis nem kevesebb, mint 2 millió dollárért, közel 600 millió forintért adtak el.

Kép: The New York Times

Az aukciót a Rally nevű „alternatív” aukciós oldalon/alkalmazáson keresztül bonyolították, a vevő személye pedig kérésére ismeretlen maradt. A Rally működése azonban egészen érdekes: a gyűjtői tárgyakat megveszik, majd befektetőket keresnek hozzá – pont úgy, mintha egy vállalat részvényeibe fektetnének. A tárgyak adás-vétele is hasonlóan működik, ugyanis ahelyett, hogy szimplán csak legmagasabb összeg győz-elven elárvereznék, a legjobb ajánlatot a „részvényesek” megvitatják, majd eldöntik, hogy eladják-e, avagy sem.

A fenti Mario kazit például tavaly már árulták, akkor azonban a 300.000 dolláros ajánlatra nemet mondtak a befektetők. A kétmillió dollár viszont úgy tűnik már meggyőzte őket – ez az összeg pedig közöttük oszlik majd el. Ed Converse, egy végzős joghallgató a The NY Timesnak elárulta, hogy anno 100 dollárt fektetett a Mario kazettába, most pedig 950 dollárt keresett rajta.

Mindettől függetlenül természetesen mostantól ez minden idők legértékesebb videojáték kópiája.

via/képek – TNYT, CNET

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×