A Virgin Galactic űrjahója, a Unity22 volt az első olyan kereskedelmi űrhajó, ami civileket vitt a világűrbe – élükön természetesen a vállalat elnökével, Richard Bransonnal.

2021. július 11-én Richard Branson és vállalat történelmi jelentőségű tettet hajtott végre, ők voltak ugyanis az elsők az elsők között, mely kereskedelmi egységként civileket repíthetett a világűr peremére.

A Virgin Galactic még június végén kapta meg a szükséges engedélyeket a Szövetségi Légügyi Hatóságtól, ezzel pedig ez lett az első vállalat, amely kereskedelmi-turisztikai célokból repülhet az űrbe, olyan vállalatokat beelőzve, mint a Jeff Bezos vezette Blue Origin, vagy az Elon Musk fémjelezte SpaceX.

A Virgin Galactic gépe, a SpaceShipTwo űrrepülőgép-osztályába tartozó VSS Unity idén már több tesztrepülésen van túl, de ez volt az első, amikor civilekkel emelkedett az űrbe.

A teljes repülést élőben is közvetítették, melyhez később maga Elon Musk is gratulált Twitteren. Branson mellett az űrhajóban Beth Moses vezető űrhajós kiképző, Colin Bennett vezető üzemeltetési mérnök és Sirisha Bandla kormányzati ügyekért felelős alelnök utazott.

A Unity22-t Dave Mackay és Michael Masucci pilóták irányították, akik 81,6 kilométeres magasságig, emelkedtek, ahol az utasok nem csak a nem lapos Földre vethettek pár pillantást, de a súlytalanság állapotát is megtapasztalhatták.

Arról globálisan nincs egységes megállapodás, hogy pontosan honnan is számolják a világűrt, az Egyesült Államok hivatalosan űrhajósnak tekinti azokat a pilótákat, akik 80 kilométeres magasság felett repültek. Ezzel pedig hivatalosan is Branson nyerte az űrturizmus megkezdéséért folyó milliárdosok versenyét, aki eredetileg később ment repült volna fel, Jeff Bezos július 20-i űrrepülésének hírére viszont előrébb hozta a nagy eseményt.

A programot és az űrhajókat egyelőre tovább fejlesztik és tökéletesítik, amikre Branson elmondása szerint számos tesztek várnak még. Ennek ellenére már most előre elkelt 600 jegy a 2022 elején induló szolgáltatásra, amiket fejenként 200 000 és 250 000 dollár, 60-73 millió forint közötti áron értékesítenek – hasonlóan egyébként a Blue Origin árazásához.

Mindezzel pedig egy új korszak nyílt meg az űrutazás történetében.

 

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×