Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin hamarosan élesben is megkezdi az űrturisztikai programját, de egyelőre csak a tehetősek fognak befizetni rá.

Az űrturizmus egyáltalán nem egy újonnan megfogalmazódott ötlet, hiszen már 2001 óta akadnak olyan tehetős emberek, akik dollármilliókat nem sajnálva fizettek űrutazásért. Az űrturisták száma azonban meglehetősen kevés, ami nyilván a brutális költségeinek is köszönhet, azonban Elon Musk, illetve pár konkurense is gőzerővel dolgoznak azon, hogy megfizethetőbb és elterjedt hétvégi kiruccanásként tekintsünk a jövőben a világűrbe való kirándulásra.

Ennek elsők közötti hírnöke Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin lesz, ami elmondása szerint csupán „órákra” van attól, hogy széles körben elterjessze az űrturizmust.

Az eddigi 15 legénység nélküli tesztrepülésből 14 sikeresen, bármiféle probléma nélkül zajlott. A turisztikai hajók 6 utassal a fedélzeten 100 kilométeres magasságig emelkednek, tehát pont a világűr határáig, ahol csak pár percet fog időzni. Ezalatt az űrturisták megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát, vethetnek pár pillantást a közel sem lapos Földre, majd a kapszula ejtőernyőkkel szépen lassan visszaereszkedik a felszínre.

A díjszabás viszont nem egy Budapest-Eger MÁV jeggyel lesz egyenlő, így szinte biztosan nem fogják ezt választani hétvégi programnak.

Egyetlen helyet jelenleg 200-250.000 dollárért, körülbelül 74 millió forintért cserébe lehet váltani, ami közelében sincs még az elérhetőnek.

Jeff Bezos eddig nem nagyon beszélt az árszabásról, csak annyit tudhattunk sejtelmesen, hogy versenyképes lesz. Ez tulajdonképpen igaz is, hiszen az űrturizmusban ugyancsak érdekelt Virgin Galactic is pontosan ennyit kér a még el nem készült szolgáltatásért.

Persze a „fapados” űrjáratokról sem kell lemondanunk, de annak valóra válására még bizonyosan sok évet kell várnunk.

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×