Az Egy szép új világ társasjáték kilencedik lett a Corporate Boardgame-en, és van olyan szakértői vélemény miszerint egyenesen egy új klasszikus született.

A Corporate Boardgame az első olyan felmérés volt, ami azt kutatta, hogy a magyar társasjátékos szakemberek mely játékokat tartják a legjobbnak. A 2020-ban megjelent magyar kötődésű címek közül az Egy szép új világ a kilencedik-tizedik (holtversenyben a Tiny Townsszal) legtöbb ajánlást kapta, ami nyolc szakember ajánlását jelenti.

Ez egyébként ugyanannyi, mint a nyolcadik helyen végző Rune Stones, ám azt csak olyanok ajánlották, akiknek nem volt tevőleges közük a játék megjelenéséhez, vagyis nem voltak érdekeltek a sikerében. Az Aldous Huxley korszakalkotó sci-fijének címét parafrazeáló Egy szép új világot viszont a kiadó Reflexshop egyik képviselője, ismert játékmestere és videósa, Gál Soma is ajánlotta. A nyolc ajánló között rajta kívül egyébként az egyetlen professzionális magyar társasjáték-tesztelő cég, a Kicktester két képviselője, a Table Talk Podcast műsorvezetője és a Játékos Emberek Magazinja (JEM) szerzője, Gál József, illetve Nemes Balázs is ott van.

Bokor Péter (Szellemlovas):
„A draftolós játékok mindig a kedvenceim közé kerülhetnek könnyedén, mert nagyon mélynek gondolom a mechanizmust. Itt ráadásul sikerült kellően rövidre faragni és még azért minimális interakciót is tenni bele. Új játékosoknak is teljesen jó ismerkedő játék.”

Gál Soma (Reflexshop):
„A játék, amit a megjelenése előtt leírtam. Nem szeretem a 7 csodát, főleg mert legtöbbet ketten játszunk párommal, és mert ezzel hasonlították az Egy szép új világot, rögtön letettem róla. Aztán kipróbáltuk otthon… És az első parti végeztével rögtön belekezdtünk még egybe. Majd még egybe. Eszméletlen pörgős játék számtalan kombó lehetőségével, mégis gyorsan át lehet látni a rendszerét. Az illusztráció is lenyűgöztek, és a játék humora is megkapott. Családi és gémer játéknak is működik, új klasszikus született ezzel a címmel!”

Molnár Péter (Draft):
„A 7 csoda, és talán a Century: Fűszerút szerelemgyereke, ami ugyan nem ütött akkorát, mint az elődei a megjelenésükkor, de így is egy élvezetes és innovatív, draftalapú társasjáték lett, ami sokaknál akár ki is válthatja a megnevezett játékokat, és nem is véletlenül.”

Nemes Balázs (Kicktester):
„Ebbe a játékba nyáron szerettem bele, volt szerencsém az angol verziót kipróbálni. Hihetetlenül sok dolgot számolsz a draft során, de jól esik átgondolni, kombinálni a lapjaid, nagyon hálás, amikor egy termelés során több extra lapot be tudsz fejezni, az adott termelési fázis során lerakott lapokkal.”

Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó):
„Egy nagy marék kártya, és néhány jelölő: az Egy szép, új világ az engine builderek desztillált változata, amely végtelenül egyszerű szabályrendszere mögé egy végtelen analizációs lehetőséget rejtő játékmenetet rakott, és egy tetszetős, ámbár funkcióval nem rendelkező körítést. Egyszerre szól a kezdőknek, és a műfaj szerelmeseinek.”

Vajon disztópia vagy utópia az Egy szép új világ társasjáték?

Névjegy:

Szerző: Frédéric Guérard
Grafika: Anthony Wolff
Nemzetközi kiadás: La Boîte de Jeu, 2019
Magyar kiadás: Reflexshop, 2020
Tematika: a közeli jövő disztópikus világában játszódó erőforrás-menedzsment
Kategória: stratégiai euró
Játékosszám: 1-5
Időtartam: fél-egy óra a kiadó szerint, de a valóságban azért valamivel több, legalábbis három-öt játékosnál
Nehézség: 2,29 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 14 év

Szerintük az 5+1 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike az Egy szép új világ:

Bokor Péter (Szellemlovas), Dudás Károly fordító-lektor, Gál József (JEM, Kicktester, Tabletalk Podcast), Melisek Márk (Társasozz!), Molnár Péter (Draft), Nemes Balázs (Kicktester), Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó) + Gál Soma a kiadó Reflexshoptól.

 

További szakértői vélemények a Corporate Boardgame helyezettjeiről:

1. Brass Birmingham: “Mert a sör tényleg mindenhez kell”

2. Kartográfusok“Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

3. Azul – A királyi pavilon“Az Azul sorozat legjobban eltalált darabja”

4. Kitchen Rush“Fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon”

5-6. A Nyugati királyság várgrófjai“Erkölcs és bűn ellentéte itt van a legjobban megcsinálva”

Viticulture – Esszenciális kiadás“Ez minden idők egyik legjobb munkáslehelyezős játéka”

7. Anachrony Infinity Box“Itt tényleg időt utazunk, utolsó nyersanyagokért versengünk és sietünk, hogy minél előbb tudjunk evakuálni”

8. Rune Stones: „Modern kivitelben és mechanikákkal idézi fel a régi társasjátékos esték hangulatát”

Teljes végeredmény:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×