A Rune Stones lett a legjobb fantasy-világban játszódó társasjáték a magyar szakemberek által ajánlott tavalyi címek közül.

Emellett a nyolcadik helyen végző Rune Stones lett a legjobb Piatnik-kiadású játék a Corporate Boardgame felmérésünkön. Ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy a Piatnik nem a stratégiai, gémerjátékokra szakosodott, ezek portfóliójának csak kisebb részét képezik. A társasjátékos szakemberek pedig általában egyben hardcore-gémerek, akik ajánlásaikkal inkább ezeket részesítették előnyben.

Nyolc ajánlást kapott, köztük a legismertebb magyar társasjátékos vloggertől, a tavaly nálunk is podcastozó Győri Zoltántól, illetve két Board Game Café-s listájára is rákerült, ami ugyancsak érthető, hiszen ők biztos sokat játszanak együtt. A nyolc ajánló közül pedig hárman küldtek szöveges ajánlást is:

Gallai Attila (Board Game Café):
„Talán számomra legkedvesebb ez évben a Rune Stones. Modern kivitelben és mechanikákkal idézi fel a régi társasjátékos esték hangulatát. Ráadásul nagyon tetszik a grafikája. Az meg külön öröm, hogy fel lehet ülni a trónra, ha nyertem.”

Lenhardt Balázs (Kékjáték):
„Szép grafikájú, nagyon ötletes, közepes nehézségű euró az aktuális trendeknek megfelelően, amit kártyák számozása és két funkciójú felhasználása tesz különlegessé. Van benne némi interakció, ami mindenképp előnyére válik, és azt tapasztalom, hogy a verseny általában az utolsó pillanatig szoros.”

Molnár László (fordító-lektor + Magyar Társasjátékdíj):
„Rüdiger Dornnak a pakliépítés is jól áll – bár kiegészítőkkel lesz igazán változatos a játékmenet, már azok nélkül is izgalmas a két lapot kijátszok, egyet kidobok ötlete.”

Névjegy:

Szerző: Rüdiger Dorn
Grafika: Dennis Lohausen
Nemzetközi kiadás: Queen Games, 2019
Magyar kiadás: Piatnik, 2020
Tematika: mágia, druidák, rúnakövek, fantasy
Kategória: könnyed-közepes stratégiai euró
Játékosszám: 2-4
Időtartam: 1 óra a kiadó szerint
Nehézség: 2,32 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 10 év a Board Game Geeken; a kiadók oldalán 12 év van

Szerintük az 5 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike a Rune Stones:

Bóka Viktória (Board Game Café), Gallai Attila (Board Game Café), Győri Zoltán (Mit Játsszunk?/Eureka Games), Lenhardt Balázs (Kékjáték), Mandics Zoltán (Mensa), Molnár László fordító-lektor (+Magyar Társasjátékdíj), Simon Péter (Társasjáték Határok Nélkül), Szauer István (Szauer Társasjátékműhely).

 

További szakértői vélemények a Corporate Boardgame helyezettjeiről:

1. Brass Birmingham: “Mert a sör tényleg mindenhez kell”

2. Kartográfusok“Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

3. Azul – A királyi pavilon“Az Azul sorozat legjobban eltalált darabja”

4. Kitchen Rush“Fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon”

5-6. A Nyugati királyság várgrófjai“Erkölcs és bűn ellentéte itt van a legjobban megcsinálva”

Viticulture – Esszenciális kiadás“Ez minden idők egyik legjobb munkáslehelyezős játéka”

7. Anachrony Infinity Box: „Itt tényleg időt utazunk, utolsó nyersanyagokért versengünk és sietünk, hogy minél előbb tudjunk evakuálni”

Teljes végeredmény:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×