10 szakértői vélemény Corporate Boadgame felmérésünkön a legjobb tavaly itthon megjelent játéknak kihozott Brass: Birminghamről.

A Brass: Birmingham lett az első a tavaly megjelent magyar kiadású/vonatkozású játékok közül az első (de biztosan nem utolsó!) Corporate Boardgame felmérésünkben. A 67 ajánló közül 26-an ajánlották (többek között a két leetes ajánló közül az egyik), ami majdnem 39 százaléka az összes ajánlónak, és kicsit több mint 8 százaléka az összes, 320 ajánlásnak. A 26 ajánló között ráadásul egy sem volt, akinek tevőleges köze lett volna a játékhoz, pontosabban annak magyar kiadásához, és erről született a legtöbb szöveges ajánlás is (12):

Barta Tamás (The Giftforge):
„A Brass az a játék, ami nálunk sokáig a ranglista elején (ha nem is az első helyen) fog maradni. 2, 3 és 4 fővel is tökéletesen játszható, nincs két egyforma játék benne. A szabályokat meg kell szokni, de ha sikerül átlátni őket, akkor nagyon jó flow-élményt ad. Teljesen asztalhoz köti a társaság minden tagját, még akkor is, ha nem az adott ember következik, hisz a dinamikusan változó játéktéren folyamatosan jelen kell lenni.”

Belevári Eszter (JEM):
„Martin Wallace klasszikusának Ks-ráncfelvarrása igencsak jót tett, és örvendetes, hogy a Gémklub gondozásában megjelent magyarul. A 2020-as év legkiemelkedőbb magyar megjelenése számomra.”

Bojti Anna (Pagony)
„Egy igazi csemege, amelyben a sör kellőképp hangsúlyos szerepet kap.”

Bokor Péter (Szellemlovas):
„Kőkemény, agyzsibbasztó euró, ami mégis lekötött, pedig nem nagyon vagyok oda a sok holtidőért, ami azért van benne. Először még 2010-ben Age of Industry néven ismertem meg, ami már akkor is egy újragondolt változat volt. Az új verzión sokat csiszoltak, és a design-t átalakították, hogy a mai korban se menjen el tőle a kedve senkinek.”

Csirke József (Game-Obscura):
„Agyas, okos, különleges és nagyon mély. Ideális választás a gazdasági játékokat kedvelőknek.”

Krantz Domi (Nagytarcsai Társasjátékklub, Társasjáték Facebook-csoport, JEM):
„Minden idők egyik legjobban sikerült komplex eurója, a régi verziót is szerettük, az új meg egyenesen szépre sikerült a képi világával. Nem hiába foglal el rangos helyet a BGG-listán, nagy öröm hogy magyarul is megjelent.”

Molnár Péter (Draft):
„Amennyire gyönyörű, annyira égeti az agyadat is, de a magyar megjelenése egy lépéssel közelebb hozta a nehezebb játékok világát a hazai célközönségnek.”

Nádori Gergely (Telex):
„Mert a sör tényleg mindenhez kell.”

Nagylaki András (Geekz-444):
„Agyégetés és hálózatépítés felsőfokon. Nehézsúlyú euró nem csak veteránoknak. Nem adja magát könnyen, de ha megismered, el sem tudod majd engedni.”

Pásztor Balázs aka Nosfi (Kicktester)
„Sokkal szebb, mint volt, a sörmechanika okos, és három fővel az egyik legokosabb mid-euró (más létszámmal meg ne játszd).”

Sárközy András (Gamerelation/Társasjátékos Olimpia):
„Kevés gamert tántorít úgy el egy iparszimulátor, mint engem, de a Brassban meglepően le tud kötni a szénkereskedés. Mindez persze a gyönyörű kidolgozás mellett az innovatív – bár elsőre nehezen tanulható – játékmenetnek is köszönhető. Nem egy belépőjáték, de ebbe valóban megéri energiát fektetni.”

Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó):
„Martin Wallace kultikus játéka számomra nem csupán az elmúlt év legjelentősebb hazai megjelenése, de egyúttal műfajának egyik csúcsa is. Ritka az, amikor a mechanika ennyire jól bele tud simulni a témába, és ahhoz pazar tálalás is társul, de itt gyakorlatilag minden építőkocka a helyén van. Modern klasszikus és igazi alapmű.”

Részletes játékbemutató:

https://leetesport.hu/hu/2020/11/24/brass-birmingham-tarsasjatek-bemutato-teszt-velemeny-tarsasjatekokcom/

Névjegy:

Szerző: Gavan Brown, Martin Wallace, Matt Tolman
Grafika: David Forest, Damien Mammoliti, Lina Cossette
Nemzetközi kiadás: Roxley Games, 2018
Magyar kiadás: Gémklub, 2020
Tematika: a XIX. századi Angliában játszódó gazdasági játék
Kategória: stratégiai euró
Játékosszám: 2-4
Időtartam: 1-2 óra a kiadó szerint, de a valóságban inkább 2-3
Nehézség: 3,91 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 14 év

A Játékos Emberek Magazinja díját tavaly év végén szintén a Brass: Birmingham nyerte (nálunk a 26 ajánlóból három JEM-es):

https://leetesport.hu/hu/2020/12/16/a-jem-szerint-a-legjobb-gamer-tarsasjatek-iden-a-brass-birmingham/

 

Szerintük az 5 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike a Brass: Birmingham:

Barta Tamás (The Giftforge), Belevári Eszter (JEM), Bojti Anna (Pagony), Bóka Viktória (Board Game Café), Bokor Péter (Szellemlovas), Csirke József (Game-Obscura), Fülöp Kornél (Gamewiz), Gál József (JEM, Kicktester, Tabletalk Podcast), Győri Zoltán (Mit Játsszunk?/Eureka Games), Hegedűs Hedvig (Játsz/Ma), Hegedűs Robin (Mindclash), Krantz Domi (Nagytarcsai Társasjátékklub, Társasjáték Facebook-csoport, JEM), Melisek Márk (Társasozz!), Molnár Péter (Draft), Nádori Gergely (Telex), Nagylaki András (Geekz-444), Nyilas Mihály (Játsz/Ma), Pásztor Balázs aka Nosfi (Kicktester), Rátkai Anikó aka Abiologistplayground (Tarsasjatekok.com), Sárközy András (Gamerelation/Társasjátékos Olimpia), Simán Zsolt (Magyar Társasjátékdíj), Simon Péter (Társasjáték Határok Nélkül), Szauer István (Szauer Játékműhely), Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó), Vincze Anna (Társasozz!), Zubor Tamás (Leet)

 

A Corporate Boardgame teljes végeredménye:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×