Egy amerikai politikus megpróbálta tisztázni, hogy miért szorgalmazza az erőszakos videojátékok betiltását.

Talán emlékeztek még Marcus Evans politikusra, aki a múlt hónapban került a gaming hírek középpontjába. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a politikus Illinois államban azért szeretné betiltani az olyan erőszakos játékokat, mint GTA, mert szerinte ez ösztönzi az autótolvajokat arra, hogy kocsikat lopjanak úgy, hogy abban benne ül a tulajdonos. Az erőszakos videojátékokra vonatkozó javalat célja az, hogy minden bűnözést visszaszorítsanak.

Állítása szerint, ha valamit meg lehet tenni egy játékban, akkor a való életben is ki fogják próbálni.

Marcus Evans

„A törvényjavaslat megtiltaná azon játékok értékesítését, amelyek elősegítik azokat a tevékenységeket, amelyektől a közösségünk szenved” – mondta Evans.

Természetesen a videojátékokban és a való életben történő erőszak összefüggése régóta vitatéma, amiről mi is írtunk már egy velős elemzést. Marcus Evans a törvényjavaslat megjelenése óta a Spiel Times-nak adott interjút, ahol megpróbálta elmagyarázni álláspontját.

„A törvényjavaslat célja az, hogy az általában erőszakos videojátékokat betiltsuk. Nem egy játékra összpontosítva, hiszen nagyon sok játékban van jelen az erőszak. A törvényjavaslat a következő kérdéseket teszi fel: szükség van-e erőszakos játékokra? Kell-e cenzúráznunk őket? Meg kell-e vizsgálnunk azokat a játékokat, melyek hozzájárulnak az erőszakos, deviáns viselkedéshez? Ezek a kérdések késztettek a javaslat benyújtására. Csak biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatal játékosok megértik, hogy: igen, élvezhetjük a GTA-t és hasonló játékokat, de ezek csak játékok, amik szórakoztatóak. Az ilyen viselkedést azonban nem szeretnénk elnézni a való életben. Gondoskodjunk arról, hogy az emberek élvezzék a fantáziavilágokat, de csak a fantázián belül. Így a valóságban együtt dolgozunk azért, hogy terjesszük a szeretet és a játékszenvedéllyel javítsuk a világot.”

A teljes interjú elolvasható itt. Mostanra valószínűleg minden kedves olvasónak meg van a saját véleménye az erőszakos videojátékokat betiltani kívánó politikusokról. Úgy tűnik, minden évben lesz legalább egy politikus, aki napirendre tűzi a témát.

Az évek során azonban számos olyan tanulmány készült, amely bebizonyította, hogy az erőszakos videojátékok nem okoznak egyértelműen erőszakos viselkedést. Az ilyen kutatások szerint a való életben történő viselkedéshez nincs sok köze ahhoz, amit a játékokban teszünk.

Szerinted van igazság abban, amit a politikus mond?

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×