Hallottad azt a viccet, mikor a siba inu kutya bemegy a kriptobankba? Nem? Akkor ezen szakadni fogsz!

Remélem komolyan gondoltad, mert ez viccnek kicsit durva! – szól az ősi klingon közmondás, amivel talán tökéletesen jellemezni is lehet a Dogecoin-jelenséget.

2013-ban egy napon, egy Jackson Palmer nevű fiatal programozó hihetetlen vicces kedvében ébredt, így hát eldöntötte, hogy puszta poénból kreál egy kriptovalutát. Igen, pont olyat mint a Bitcoin. Mivel teljesen odavan a Doge mémért, miért is ne lehetne mondjuk Dogecoin a neve, így az lett.

Hogy, miért, mitől, mivel, minek?

How Celebrities' Opinions Boost Dogecoin Growth?

Kép: Cryptoinvoke

Wikipédia lesson time: A piaci kapitalizáció egy pénzügyi mutató. A laikus számára megmondja, mennyit ér a cég, ám egy szakértő azonnal további következtetéseket vonhat le belőle.

A Dogecoint felépítése szinte teljesen megegyezik a többi kriptovalutával, különbséget leginkább a gyakorlatban tapasztalhatunk. A DOGE ugyanis a Bitcoinnal és a Litecoinnal ellentétben inflációs kriptopénz, amit az emberek emiatt jóval többször használnak, ebből adódóan többször is cserél gazdát.

Ez úgy néz ki – nagyon egyszerűen modellezve, hogy bizonyos tartalmakért, cikkekért, akár kommentekért is a felhasználók lájk gyanánt küldtek egy Dogecoint egymásnak. Az élénk pénzmozgás miatt pedig a kapitalizációja egyetlen hónap alatt 60 millió dollárra nőtt, így lett a világ harmadik legnépszerűbb kriptovalutája.

A Dogecoin azóta hihetetlenül kilövellt, mára már több milliárd dolláros kapitalziációjú kriptopénzzé vált, köszönhetően a január 29-i 800%-os tüskeszerű értéknövekedésének.

Köszi Musk!

Megszoktuk, nem is csodálkozunk rajta, mikor Musk tweetel egyet valamiről, annak garantáltan megnő a piaci értéke. Ez történt a CD Projekt Reddel, a GameStop részvényekkel és most a Dogecoinnal. Pedig a posztjával nem is volt olyan egyértelmű, a fiatal Reddites tőzsdések, a SatoshiStreetBets tagjai mégis egy jelnek vették, így hát elkezdtek tucatjával betárazni a kutyapénz részvényeiből, amivel egyre csak növelték annak értékét.

A dolog annyira jól sült el, hogy a DOGE kapitalizációja egyetlen nap alatt 7 milliárd dollárral megnőtt, a nap végére pedig elérte a 8.2 milliárdos álomhatárt is, amivel a világ kilencedik legértékesebb kriptopénze lett. A gyors gyarapodás végül alább hagyott és lassan ugyan, de biztos apadásba váltott át.

Noha meg sem közelítette a GameStop körüli mizériát, jó páran azért még így is jól jártak a Dogecoinnal.

Az biztos, hogy nem a kutyacoin lesz az új Bitcoin, arra azért remekül rávilágít, amire már kezdenek rájönni a világ vezető tőzsdecápái, amitől jelenleg egy kicsit talán még tartanak is. Eljött egy olyan új, a pénzügyekre-tőzsdére nyitott fiatal közösség, akik náluk jobban és gyorsabban tájékozódnak az online térben, akik képesek azonnal összefogni egy ügy érdekében, amit ezzel és a GameStop-botránnyal gyönyörűen prezentáltak is a számukra.

Hogy mi lesz a fiatal Reddit-tőzsdések következő célpontja, azt nem tudni, de ha Elon Musk továbbra is szállítja a Dogecoinos tweetjeit, akár még a vicces jóslata is valóra válhat:

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

×