Az Apple többek között szerződésszegés miatt indított pert az Epic ellen, miután a Fortnite fejlesztője megtámadta a céget. Hová vezet ez?

Fokozódik a helyzet az Epic Games és az Apple vitája körül. Még augusztusban történt, hogy az Epic Games lehetőséget teremtett a felhasználóknak arra, hogy az Apple és a Google 30 százalékos jutalékát megkerülve, a játékosok közvetlenül a kiadónak fizessenek játékon belüli tartalmak váráslásakor.

Természetesen jött is a válasz: a Google és az Apple Store áruházakból is lekerült a Fortnite, amit nem sokkal később pereskedés követett az Epic részéről. Ők így próbálják elérni, hogy a szerintük jogtalan rendszer megváltozzon. A harc közben tovább gyűrűzött, azóta már törölték az Epic Games fiókját is az Apple Store-ból.

Kép: MacRumors

Az Apple válaszolt

Úgy fest, nincs remény a megállapodásra, hiszen az Apple most 65 oldalas keresetet nyújtott be az Epic ellen válaszul.

Az Apple ezúttal konkrét válaszokat ad az Epic számos követelésére és állítására. Ők most azzal az indokkal indítottak pert, hogy az Epic megszegte az Apple-lel között szerződést, amikor nem volt hajlandó betartani az Apple Store fejlesztői megállapodásában foglalt szabályokat. Mivel az Epic megkerülte a fizetési mechanizmust, kártérítést követelnek.

Kép: NewsBeezer

„Bár az Epic Games modern, vállalati Robin Hoodnak gondolja magát, valójában egy több milliárd dolláros vállalkozás, amit nem akar semmit fizetni az App Store-ból származó óriási bevétele ellenére. Az Epic különleges igényei nem egyeztethetők össze a szerződés szigorú megszegésével és saját üzleti gyakorlataival, mivel milliárdokat keres” – olvasható az Apple nyilatkozatában.

Az Apple szerint az Epic 600 millió dolláros bevételhez jutott közvetlenül az App Store-ból. A hatalmas összeg ellenére láthatóan többet akarnak.

Miután az Epic megkerülte az App Store fizetési rendszerét, a Fortnite-ot eltávolították a rendszerből. Válaszul az Epic pert indított az Apple ellen, a versenytörvény megértésére hivatkozva. Szerintük mivel kisajátítják a mobilpiacot, ellehetetlenítik a piaci szereplőket. Az Apple szerint viszont mivel a Fortnite elérhető PC-n, konzolokon, Androidon és iOS-en is, így egyértelműen versenytárs a piacon.

Az Apple tehát az ellenérvekkel együtt szintén vádat emelt az Epic ellen, szerződésszegésért, a tisztességes üzlet megsértéséért, valamint a jogtalan bevételszerzésért. A kártérítés mellett az Apple azt kéri, hogy a bíróság kifejezetten akadályozza meg, hogy az Epic külső fizetési mechanizmust hozzon létre, hogy megkerülje az Apple Store-t.

Vajon hová vezet majd mindez, és mi lesz azokkal, akik továbbra is mobilon szeretnének Fortnite-ot játszani?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×