Rithnovszky Zalán után VV Soma is fennakadt a lila óriás hálóján.

Valóságos Twitch-YouTube botrány tört ki a napokban. A Valóvilág 8 győztese, VV Soma a tévé képernyői után a Twitch platformján talált otthonára, ahol többek között az utóbbi időben népszerű Grand Theft Auto V Role Play-t streamelt. Nem mellesleg az idei év legnépszerűbb Twitch streamerei közé is sikeresen bekerült.

A csatornája noha erősen operált az obszcén szavakkal, ez őszintén szólva már manapság nem tudunk túlzottan meglepődni, hiszen a Twitch a 18 éven felülieknek szóló tartalomra ugyanúgy lehetőséget ad, viszont a szabályokat ugyanúgy be kell tartania ettől függetlenül. Többek között a tartalomgyártók a chatért és a streamben elhangzó tartalomért is egy személyben felelnek, a Twitch pedig a szexuális irányú tartalmakra különösen odafigyel, ezúttal ezen bukott a streamer, amikor is interjút készített a 15 éves Zsebeházi „Zsebibaba” Andreával.

Kép: Zsebeházi „Zsebibaba” Andrea Instagram

A valósághős sztár állítása szerint csak azért hívta meg a közvetítésébe Zsebibabát, hogy jobban megértse, miért is mutat ilyen sokat a 15 éves lány magából ilyen fiatalon. Az interjú viszont hamar elveszítette komoly jellegét amikor Soma nyíltan félreérthető szexuális utalásokat tett fel a fiatalkorúnak.

„Azt mondják, hogy durrogtatnának téged, mint az ágyúgolyó. Az mit jelent? Csak mert én nem értem”
„Birkóztál? Te szeretsz birkózni? De fiúkkal vagy inkább lányokkal? (nevet)… Hány fiúval birkóztál eddig összesen életed során?”  – tette fel a kérdéseket VV Soma

https://www.youtube.com/watch?v=hU2E1tNg9MU

 

Az interjút a népszerű youtuber, Osváth Zsolt elemezte ki múltheti videójában, ami hamar nagy népszerűségre tett szert. Valószínűleg épp ennek köszönhetően bannolták a csatornát, az interjút követően ugyanis nem tiltották le azonnal a csatornát, ami annak köszönhető, hogy a Twitch a bejelentések alapján vizsgálja ki a fennálló eseteket.

Mivel Farkas „VV Soma” Soma nem tette közzé nyilvánosan a kitiltásáról szóló levelet, így sokan arra következtettek, hogy a kitiltás végleges.

A streamer követői szerint viszont ez csupán egy rosszindulatú álhír, állításuk szerint csupán ideiglenes banról van szó.

A képen VV Soma / Forrás: Facebook

A botrányra VV Soma is reagált korábban Osváth Zsolt videóját követően. Elismerte, hogy nem volt jó ötlet a nézők kérdéseit feltenni az interjú során, továbbá állítása szerint az interjú miatt izgult és ezért tett fel félreértelmezhető kérdéseket. Ezen túl elnézést kért mindenkitől, akit megbántott.

„A nézők nagyon sok minősíthetetlen kérdést tettek fel. Sok kérdést a fülemre is hallottam és ezekből párat továbbítottam a lánynak. Nagyon szerettem volna, hogy jól menjen a live, nagyon izgultam és kicsit megfeledkeztem magamról. Nem gondoltam át, hogy ezek a kérdések hogy jöhetnek át másoknak. Utólag visszagondolva látom hogy nem volt helyes a nézők ilyen kérdéseit feltenni és ezt nagyon sajnálom. Sajnálom, ha bárkit megbántottam volna ezzel, bocsánatot szeretnék itt is kérni Zsebibabától, ha kellemetlenül érezte magát, de volt vele több beszélgetésem amiben többször megerősítette, hogy neki nem úgy jött le ahogy azt Zsolti beállította a videójában. Neki nem estek rosszul a kérdések, nem érezte kellemetlenül magát.”

Részlet a streamből

Na de hogy mi is a probléma ezzel az egésszel?

Akár tetszik, akár nem, a streamer felelősséggel tartozik a tartalmáért, ahogyan ez a Twitch szabályzatában is áll. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy példát kell mutatni ezzel egyúttal, ami bármennyire is üdvözítendő, nem feltétlenül igaz. Van viszont egy etikai/erkölcsi határ, amit nem szabad átlépni sem az életben, de a képernyő előtt kiváltképp. Ebbe pedig távolról sem fér bele az, hogy egy 15 éves lányt nyíltan, több száz ember előtt szexuális töltetű kérdésekkel bombázzunk, függetlenül attól, hogy ki is az illető. Nyilvánvalóan Zsebeházi Andreának is vannak megkérdőjelezhető húzásai, amit egy rátermett szülő élből tiltana, sőt büntetéssel jutalmazna a megfelelő erkölcsi értékrend tudatában. Ettől függetlenül egy fiatalkorúról beszélünk, aki akármennyire is tűnik szexuálisan érettnek, még egy 15 éves gyermek, viselkedjen is bárhogy.

Reméljük Soma tanult az esetből és a jövőben jobban odafigyel majd a tartalmaira, persze amennyiben valóban visszatérhet a Twitch platformjára.

Borítókép forrása: VV Soma FB, Zsebibaba Instagram

Ezt olvastad már?

Akciófigyelő – Ingyenesen vihető a HITMAN és a Shadowrun Collection

×