Nem túl rózsás a helyzet SSD fronton.

Az elemzők már év elején megjósolták, hogy az SSD-k és ezzel együtt jó pár további hardver ára feljebb mehet. Szerencsére a jósolt 40 %-os áremelés egyelőre még nem következett be, viszont már a hazai piacon is jól látható az áremelkedés.

A szerkesztőségben folyamatosan figyeljük az egyes hardverek árait. Hiszen egyrészt így mindig képben vagyunk az aktuális árakkal, másrészt az akciófigyelő rovatunkhoz is így tudunk alapanyagot biztosítani. Szomorúan konstatáltuk, hogy az SSD-k ára egyre feljebb kúszott az utóbbi időben. Főként az 1 TB vagy afeletti, nagyobb sebességre képes NVMe SSD-k árán figyelhető meg a kiemelkedő különbség.

Az utóbbi időben egyre feljebb kúszott az árcédula / Kép: arukereso.hu

A népszerű ADATA SX6000 Pro 1 TB-os változatát például 2019 nyarán még akár 39 ezer forintért is elhozhattuk, most viszont már a legolcsóbb helyen is 51 420 Ft-ért kínálják ugyanezt a típust. Egy rövid számolás után azonnal kiderül, hogy 32 %-kal emelkedett az SX6000 Pro ára az elmúlt fél évben.

A Kingston A2000 is egyre drágább

A Kingston A2000 szintén kedvelt típus a gamerek körében. Ennek 1 TB-os verzióját tavaly nyáron még 33 ezer forintért vágták hozzánk, most viszont már 54 ezer forintot kell leszurkolnunk érte a legolcsóbb helyen is.

Az 500 GB-os A2000 esetén sem túl rózsás a helyzet / Kép: arukereso.hu

Mi a helyzet a kisebb SSD-knél?

A kisebb tárhellyel rendelkező SSD-k ára is feljebb kúszott, de szerencsére kisebb mértékben. A Cruical MX 500 500 GB-os verziója például 10 %-kal emelkedett az elmúlt fél évben. A Kingston A2000 500 GB-os verzióját viszont tavaly még 19 ezer forintért is elhozhattuk, most viszont a legolcsóbb helyen is 25 600 Ft-ot kérnek érte.

Azaz 35%-kal nőtt az árcédula mindössze pár hónap alatt.

A Kingston A400 szintén rendkívül népszerű a hazai vásárlók körében, ugyanis az egyik legolcsóbb SSD, ugyanakkor mégsem egy ismeretlen márkáról beszélünk, így előszeretettel választják a felhasználók a régebbi/olcsóbb gépek mellé. Ennek 480 GB-os változatáért tavaly nyáron még csupán 14 850 Ft-ot kértek, most viszont 19 350 Ft-tól indul ennek is az ára.

Az A400 ára is egyre növekedett az utóbbi időkben / Kép: arukereso.hu

Noha a hazai piacon több ezer különböző SSD közül válogathatunk, így egyesek ára kevésbé emelkedett, míg másoké jobban. Az viszont tisztán látható, hogy az utóbbi időben általánosságban feljebb kúsztak az árak. Épp ezért, amire pár hónapja azt mondtuk, hogy best buy, az mára már korántsem biztos, hogy továbbra is a lehető legjobb vételnek minősül.

A koronavírus pedig szinte biztos, hogy tovább ront a helyzeten. Noha a nagy gyárak nem feltétlenül Kínában székelnek, ettől függetlenül a gyárak ellátási lánca láthatóan sérült, erről nemrég az Nvidia is panaszkodott. Így nem csodálnánk, ha a jövőben az SSD-k ára is feljebb szökne a járvány miatt.

A kiesést ugyanis a gyártók mindig igyekszenek rajtunk, fogyasztókon leverni. A Marshall-kereszt, azaz a kereslet-kínálat majd úgyis eldönti, hogy ez mennyire fog sikerülni.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×