A GameStop nevű videojáték bolt nemrégiben közzétette 2019-es pénzügyi adatait, profitjuk jelentősen csökkenést mutat. Mit is jelent ez?

Talán mondhatjuk, hogy a konzolok az utóbbi időben ismét virágkorukat élik. Említhetjük itt a Nintendo Switch tavalyi sikereit, a PlayStation újabb mérföldköveit, vagy a Sony és a Microsoft új generációs konzoljainak bejelentését. A GameStop, mely a világ egyik legnagyobb konzolboltja, mely Xbox One X, PS4, Nintendo Switch konzolokat, játékokat és kiegészítőket kínál, az ünnepek alatt jelentős hanyatlást tapasztalt – írja a TheGamer.

A GameStop egyébként a világ sok részén jelen van, a Wikipedia adatai szerint majd 6 ezer üzlettel, többek között Európában is. Annak ellenére, hogy tavaly bezárta több száz üzletét a profit növelése érdekében, úgy tűnik mégsem sikerült elérnie, hogy ne csökkenjen a nyereség. A tavalyi ünnepi időszakra vonatkozó pénzügyi beszámolójuk szerint az értékesítés kb. 27,5 százalékkal csökkent 2018-hoz képest. Az üzletlánc vezérigazgatója, George Sherman szerint az új konzolok közelgő megjelenése miatt az emberek óvatosabban vásárolnak konzolt.

„Pozitív tény viszont, hogy továbbra is növekedést tapasztaltunk a Nintendo Switch platformon, amely alátámasztja azt a véleményünket, hogy az új konzolok és innovatív technológiák bevezetésével növekedni fog az értékesítés” – mondta Sherman.

Kép forrása: TechSpot

A hanyatlásnak persze számos oka lehet, de valószínűnek tűnik, hogy a kifutóban lévő konzolgeneráció a hibás. Miért lenne érdemes befektetni a PS4-be, ha a PS5 hamarosan megjelenik és a hírek szerint visszafelé kompatibilis lesz?

Mi a helyzet máshol?

A videojáték-boltok, a kiskereskedők létjogosultsága egyébként az utóbbi időben a világ minden táján kérdéseket vetett fel. A fizikai játékvásárlást lassan teljesen felváltják az online boltok, a különböző előfizetői szolgáltatások. Hamarosan pedig a felhő-alapú rendszer is bevezetésre kerül. Még akkor is, ha valaki fizikai formában szeretne hozzájutni egy címhez, megrendelheti online. A konzolok, kiegészítők szintén elérhetők ilyen módon.

Kép forrása: Wccftech

A GameStop, mely a konzol-kiskereskedelemben az élen jár, a legjobb példája annak a tendenciának, ami jelenleg zajlik. Nem csak a vásárlási szokások alakultak át az elmúlt években, de óriási várakozás alakult a következő generációk konzolokat tekintve. Jelenleg mindenki arra vár, hogy beruházzon egy PS5-be, vagy Xbox Series X-be. A harc még csak most kezdődik.

Szerinted mennyire van létjogosultsága egy konzolboltnak 2020-ban? Te szoktál boltba járni játékot venni?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×