A Microsoft képtelen szimpatikussá tenni a felhasználók számára a Windows 11-et, ami egyre veszít a népszerűségéből a 10 javára.


Bódi Dániel

2024.05.08. – Nem kevesebb, mint 3 éve volt felzárkóznia a Windows 11-nek, de hiába az új funkciók, a Microsoft mondhatni rendszeresen tesz érte, hogy a felhasználók maradjanak, vagy esetenként visszaváltsanak a Windows 10-re.

Most például reklámokkal szemetelték tele az operációs rendszert, ami ellen bár akarnak furfangos megoldások, a 100%-os védelem a hirdetésekkel szemben mégiscsak a Windows 10. Ez pedig a számadatokon is keményen meglátszik: a Statcounter statisztikái szerint a Windows 10 az elmúlt hónapokban úgy jött felfele, mint a talajvíz. Míg januárban a 10-es op-rendszer „csak” 66,47%-ot hasított ki magának a Windows PC-k piacából, addig áprilisban már közel 70-re erősödött, míg ezzel párhuzamosan a Win 11 egyre veszített a népszerűségéből.

A Windowst futtató számítógépek mindössze 26,19%-án találnánk 11-et.

Source: StatCounter Global Stats – Windows Version Market Share

Az viszont egészen biztos, hogy minderről nem a játékosok tehetnek, hiszen a Steam adataiból épp az látszik, hogy a PC-s gamerek egyre inkább nyitnak az újabb, egyébként már 3 éve piacon lévő Windows 11 felé. De nem a játékosokból áll a világ, mint ahogy azt fent láthatjuk.

A Windows 10 lassan 10 éve tartó uralma azonban 2025 októberében törhet meg, amikor a Microsoft hivatalosan felhagy a rendszer – ingyenes – biztonsági frissítéseivel. A népszerűségre való tekintettel azonban nem állnak le teljesen a foltozásokkal, viszont, aki 2026-ban (és azután) is gondtalanul szeretné használni a 10-et, annak fizetnie kell a frissítésekért. Szemben természetesen a Windows 11-el, ami még sok-sok évig ingyenesen fog frissülni. A Windows 10 napjai tehát meg vannak számlálva, abban viszont nem lehetünk biztosak, hogy a Windows 11, nem pedig egy már rég pletykált utódrendszer lesz, ami a helyébe léphet.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×