Sajnos eljutottunk arra a pontra, hogy ma már a Windows-on belül is bombázhatnak minket reklámokkal, nem csak az interneten. Egy program most ezt meggátolja.

2024.05.06. – Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ha azt mondom, hogy az online térben a reklámokkal lehet a legjobban keresni. Vegyük csak példának okáért a YouTube-ot, a világ talán leghíresebb és leglátogatottabb videomegosztóját. Ha csak úgy felkeressük a platformot és elkezdünk videókat nézni, pár pillanat alatt rá kell jöjjünk, hogy bizony ez ma már nem is olyan egyszerű procedúra. Egyből két-három reklám zúdul a nyakunkba, s ha hosszabb tartalomról van szó, könnyen lehet, hogy több felvonásban is megkapjuk a hirdetéseket. Ezt természetesen körbe lehet játszani a YouTube Premiummal, amire ha előfizetünk, nem kapunk reklámokat az oldalon. Valamint ott vannak azok a nemhivatalos bővítmények, amik blokkolják az oldalakon felugró reklámokat, de ezek ugye nem feltétlenül számítanak legális megoldásoknak… Egy szó, mint száz, a reklámok komoly bevételi források a cégeknek, ezt pedig a Microsoft a Windows kapcsán is igyekszik mostanában kiaknázni.

Mindent a reklámmentességért

Az elmúlt hónapokban a Windows 11 tulajdonosok felfigyelhettek arra, hogy a Microsoft egyre több helyen próbál reklámfelületet biztosítani. Ez rettenetesen kényelmetlen lehet, pláne úgy, hogy az állandó internetkapcsolat miatt már akkor is beleszaladhatunk reklámokba, ha egyébként a böngészőnkhöz hozzá sem nyúlunk. Van, akiket ez nem zavar, de azoknak, akik a falra tudnának mászni a torkukon lenyomott hirdetésektől, szerencsére a Winpilot egész jó lehetőségeket kínál. A nyíl forrású alkalmazás eredetileg azért készült, hogy elérhetővé tegye a Windows „rejtett lehetőségeit és funkcióit”, ám most már abban is segít, hogy ellehetetlenítse a beépített reklámokat a felületről.

A szoftver már korábbi kiadásában megkapta a Microsoft által már szintén lassan mindenhova odatolt Copilot-hivatkozások kigyomlálásának lehetőségét, most pedig már a reklámok kikapcsolására is lehetőséget ad. – írja a PC Fórum.

windows

A Winpilot azt ígéri, hogy véglegesen letiltja, illetve eltávolítja a reklámokat, köztük például a Windows beállításának befejezésére felszólító teljes képernyős hirdetést, vagy a zárolási képernyőn megjelenő „tippeket”.

Mivel nyílt forrású szoftverről van szó, így a letöltése előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy nem egy megbuherált verziót tölt-e le az ember, hiszen sajnos ma már nem tudni, hogy mikor szaladunk bele egy rosszakaró csapdájába. Ám ha sikerült ezt a veszélyt legalább elméletben elhárítani, a Winpilot igazán jó szolgálatot tehet nekünk.

Ezt olvastad már?

Meggondolta magát a Sony, megmenekültek a Helldivers 2 PC játékosai

×