Nemrég igen erős földrengés rázta meg Tajvant, ami azt is befolyásolja, hogy hogyan folyik majd a munka a TSMC chipgyártó üzemeiben.

2024.04.03. – Szerdán kora reggel súlyos földrengés rázta meg Tajvant. A 7,4-es erősségű földrengés számos épületet rongált meg, több épület összeomlott vagy oldalra dőlt, Japán és a Fülöp-szigetek cunami-riadót rendelt el. A CNBC szerint legalább négy ember meghalt. Természetesen a földrengés rengeteg otthont érint, illetve fontos gyáregységeket, melyeknek a világ chipgyártásában óriási szerepük van.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ami többek között az AMD, az Apple, a Qualcomm és az Nvidia partnere is, nemrég közölte: minden dolgozója biztonságban van, az épületekből mindenkit evakuáltak. A TSMC szóvivője szerint az épületek az ellenőrzéskor megfelelőnek tűntek, de a vállalat úgy döntött, felfüggeszti a munkát. A munka további ellenőrzések után folytatódik majd. A közösségi oldalakon közzétett videókon összeomló épületek, hatalmas porfelhők láthatók.

 

A jelentések szerint a TSMC gyáraiban a földrengést követően néhány gépet leállítottak, egyelőre jelenleg nem világos, hogy a termelés szüneteltetése hatással lesz-e a világon a chipgyártásra és egyes chip-megjelenések ütemtervére.

Földrengés

A földrengés 7,4-es erősségű volt Hualien megyében, az amerikai földtani intézet szerint ez a sziget legnagyobb rengése 1999 óta. A rengéseket a fővárosban, Tajpejben is érezni lehetett. A Japán Meteorológiai Ügynökség cunami-riasztást adott ki az ország néhány déli szigetére és régiójára, de később ezeket visszavonta. A Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet a tajvani rengést követően szintén cunamiriadót rendelt el az országban. Japánban a járatok menetrendje felborult, a tajvani földrengést követően a Japan Airlines egyes járatait törölték. Egy másik japán légitársaság, az ANA Holdings ideiglenesen felfüggesztette járatait Okinawa Naha, Miyako és Ishigaki repülőterekről.

Ezt láttad?

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

×