Egy floridai férfi pert indíthat a NASA ellen, ha beigazolódik, hogy a házába csapódó űrszemét a szóban forgó űrszervezethez tartozik.

2024.04.02. – Az űrkutatás még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár napjainkban is. Az első, emberrel történő űrrepülés például alig több mint 60 éve történt csak, Jurij Gagarin ugyanis 1961. április 12-én tett egy kört a Föld körül, majd landolt a bolygónk felszínén sikeresen. Ez volt a Vosztok-projekt, az emberiség első olyan „űrkalandja”, amiben egy húsvér ember is részt vett.

nasa

Azóta persze jártunk már többször a Holdon (még ha ezt többen nem is hiszik), űrbázisainkon pedig volt, hogy már több évet is eltöltöttek űrhajós kutatók. Mivel a Hold már nem izgalmas, így most állandóan arról hallani, hogy a NASA és egyéb űrkutatási és űrrepülési szervezetek a Marsra szeretnének eljutni. Az a bolygó ugyanis könnyen lehet, hogy terraformálható, legalábbis szeretnék ezt hinni a tudósok. Persze az már egy jóval nagyobb ugrás lenne az emberiségnek, hiszen nem két perc oda az út. Akár egy teljes emberöltő is rámehet egy ilyen expedícióra, s még így sem garantált a siker.

Mi lesz a szeméttel?

A helyzet viszont az, hogy ez a halom kutatás, felderítés, rakétafellövögetés, űrszondázás és még sorolhatnám, őrületes mennyiségű űrszeméttel jár. Amit ugye nem lehet csak úgy összeszedni, mint a kommunális hulladékot az otthonunkban. Lényegében az űrhajósok azt mondják, hogy mára egy hatalmas szemétgyűrű alakult ki a Földünk körül, ami ott kering állandóan, hiszen nem tudnak vele mit csinálni a „tulajdonosai”.

Ráadásul a napokban az is kiderült, hogy ez az űrszemét életveszélyes is lehet, ugyanis egy floridai házba állítólag pont egy eddig az űrben keringő fémszemét csapódott.

 

Alejando Otero X-en próbálta felvenni a kapcsolatot a NASA-val, miután az űrkutatási és űrrepülési szervezet nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta az e-mailjeit. Az űrszemetek visszaérkezését a Föld légkörébe nagyon komoly figyelemmel követik a tudósok, pontosan az életveszélyes helyzetek elkerülése érdekében. Egy halom szemét már a zuhanás közben elég, ám ami nem, annak igyekeznek jól behatárolható módon kiszámolni a röppályáját és megtenni a kellő óvintézkedéseket.

Otero az EP-9-es sorszámú űrszemétről szóló poszt alá kommentelt pár képet, mondván porszem került a gépezetbe, ugyanis a házában landolt a szóban forgó szemét egy része. Ráadásul úgy, hogy majdnem eltalálta a fiát. Ez közel sem vicces helyzet, pláne úgy, hogy a NASA első körben figyelmen kívül hagyta a férfi e-mailjeit.

A komment természetesen generált némi médiavisszhangot, így a NASA-hoz is eljutott a történet, aminek kapcsán már el is kezdték a hivatalos vizsgálatokat. Ha kiderül, hogy tényleg köze volt valamelyik űrszervezetnek a becsapódott fémdarabhoz, Otero komoly pert akaszthat a nyakukba.

Ezt olvastad már?

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

×