Az elmúlt években több tanulmány is vizsgálta a látás és az FPS viszonyát. Újabb kutatás erősítette meg, hogy hatalmas különbségek lehetnek egyénenként.

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti, hogy az adott képernyő másodpercenként 60 alkalommal frissíti a megjelenített képet. Böngészés, sima alkalmazások esetében ennek töredéke is elég lehetne, ám már egy-egy Windows görgetés, ablak rendezgetés is elegendő sokak számára, hogy rájöjjenek a 120, 144, netán 240 Hz-es monitorok tényleg minőségi ugrást jelentenek. A játékokról nem is beszélve, ahol a gamerek jelentős része szintén pillanatok alatt megtapasztalhatja a folyamatosabb képet. Egy ideje már a modern, felsőbb kategóriás telefonok is áttértek a nagyobb képfrissítésre, nem is igazán találunk 120 Hz alatti kijelzővel felvértezett flagship telefonokat.

Mindenki ismer azonban olyan embereket is, akik valamiért egyáltalán nem veszik észre a 60 és 120 Hz közötti eltéréseket. Legyen szó akár gaming monitorról, akár telefonképernyőről, egyszerűen nem tudják megmondani vakteszten sem, hogy melyik a fejlettebb megjelenítő. Azt már korábban igazolta több tanulmány is, hogy a gamerek szemei fejeltebbek, sőt, maga a játék is edzi a vizuális érzékelést. Akik aktívan játszanak, egyszerűen több képkockát képesek érzékelni az esetek nagy részében.

×