Az Arc Alchemist csak bemelegítés volt az Intel részéről. Úgy tűnik, hogy a következő generációra sem kell már olyan sokat várni.

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek voltak. Irodai használatra, esetleg nagyon-nagyon gyenge játékokra lehetett csak befogni ezeket az integrált GPU-kat. Ennek ellenére sokszor jól jöhettek, például ha a VGA bemondta az unalmast vagy épp pár hetet ki kellett húzni dedikált videokártya nélkül. Éppen ezért okozott hatalmas meglepetést a cég, amikor a 2020-as évek elején bejelentették, hogy dedikált videokártyával szeretnének megérkezni az Nvidia és AMD mellé.

Az első példányok 2022-ben érkeztek meg a boltok polcaira, mostanra pedig hazánkban is gond nélkül beszerezhető egy-egy Intel kártya. Az első szériát Arc Alchemist néven illette az óriáscég. Már az első időszakban kijelentették, hogy az Arc Alchemist nem erőfitogtatás céljából született meg. Sokkal inkább egy stabil szoftveres alap megteremtése volt a cél, hogy a későbbi modellek aztán majd nyers erőben is megérkezzenek a többiek nyakára. Az elmúlt 2 év során rengeteget fejlődött szoftveres oldalról az Intel, így kijelenthetjük, hogy bölcs döntés volt.

Az Intel már készíti elő a következő generációs videokártyáit

A veterán szivárogtató, momomo_us március utolsó napjaiban kiszivárogtatta, hogy az Alder Lake és Lunar Lake processzorok mellett az Intel a Battlemage videokártyákat is felvitte már a belsős, szállításokat tartalmazó rendszereibe. Az Nvidia és az AMD is 2024 végi leleplezésre készülhet, így nagy eséllyel a kék óriás sem akar lemaradni. Szerencsére a 2024 elején tartott CES eseményen az Intel több, hivatalos információt is elárult az érkező kártyákkal kapcsolatban:

  • AI képességek és természetesen AI / gépi tanulás is jellemzi majd a Battlemage kártyákat. Az Intel mérnökei szerint is fontosak lehetnek az AI képességek, akár még a játékkarakterek animációit illetően is, nem csak felskálázási megoldásoknál. A gyártásért pedig a TSMC 4 nanométeres gyártósora felel majd.
  • Az Intel elmondása szerint ezúttal a felső(bb) réteget is becéloznák. Az RTX 4090 szintje elérhetetlennek tűnik, de egy RTX 4070 Ti vagy RX 7900 XT erősség már kellően ütős lenne ahhoz, hogy a felső-közép kategóriát preferáló játékosokat is megcélozhassák. Könnyen lehet, hogy így is fél generációnyi lemaradásban lesznek, ám több teljesítmény- árkategóriát fedhetnek majd le. Agresszív árazással még komolyabb szereplői lehetnének így a piacnak.

A megjelenés időpontja erősen kérdéses, legkorábban az áprilisi 8-án elstartoló Vision 2024 eseményen leplezhetik le a kártyákat a cég munkatársai.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

×