A Wordpad alkalmazás 1995-ben debütált, azóta pedig minden Windowsban ott figyelt. Úgy tűnik, hogy nem sokáig lesz már ez így.

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még a 10-es operációs rendszert is. Szinte minden negyedévben számíthatunk egy-egy nagyobb volumenű frissítésre, évenként pedig egy még tartalmasabb csomagra. Az elmúlt időszakban egyértelműen a mesterséges intelligenciára tett fel mindent a cég.  Nemrégiben debütált az AI asszisztens Copilot, de a Paint és sok más, beépített alkalmazás is igyekszik hasznosítani az AI funkciókat. Néha azonban az is előfordul, hogy lemorzsolódik egy-egy gyári applikáció, ezúttal sincs ez másképp.

A Microsoft már az év elején jelezte, hogy bizony a Windows 11 egy későbbi verziójában eltűnhet egy ikonikus program, mely évtizedek óta a rendszerek részét képezi. Ez pedig nem más, mint a Microsoft WordPad. Az első verziója már 1995-ben, a Windows 95-ben felbukkant, a korábbi Microsoft Write alkalmazást cserélte le. Ezt követően az összes Windows rendszer részét képezte. Kiválóan olvasta a Rich Text Format, azaz .RTF fájlokat, de alapvető szinten még a Word és OpenDocument dokumentumokat is megnyitotta.

Már idén megöli a Wordpadot a Microsoft, agresszív módon távolítják el a rendszerből

A Microsoft március utolsó napban világossá tette, hogy a Wordpad valóban életciklusának végéhez ért. A dokumentumban egyértelműen kiemelték, hogy az év második felében esedékes 24H2 Windows 11 verzióban és a Windows Server 2025-ben már nem találhatjuk meg az ikonikus programot.

Windows Wordpad

Microsoft Wordpad

Ami azonban érdekes lehet, hogy a szokásosnál agresszívebb módon történik majd a Wordpad lelövése. A Microsoft azt ígéri, hogy utólag sem lehet majd visszatelepíteni a gépre, sőt, azokról a gépekről is eltűnik majd, amelyeken már alapból ott figyelt. A wordpad.exe, wordpadfilter.dll és write.exe állományokat is teljesen eltünteti a rendszerkönyvtárakból, így azok az alkalmazások is bajban lehetnek, melyek ezekre épültek. Ennek megfelelően az RTF és DOC fájlok használatára a Microsoft Word alkalmazást ajánlja a cég, míg a TXT fájlok kezelésére az egyre inkább fejlődő Notepad, azaz a Jegyzettömb lehet a megoldás.

Forrás: PcFórum

Ezt láttad már?

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

×