Ott ragadták lágyékon a Windows Copilot asszisztensét, ahol a Microsoft legkevésbé várta, és ez komoly hatással lehet a chatbot jövőjére.

Gábor János

2024.03.30. – A Windows rendszerű PC-k billentyűzet szabványát is átalakítanák a Copilot kedvéért, de talán korai a sietség, lévén a generatív AI-n alapuló chatbot használata szigorú tiltás alá került – egyelőre „csak” az amerikai törvényhozás kongresszusi alkalmazottai számára. Ez egyelőre nem nevezhető széleskörű bannolásnak, de ordas nagy figyelmeztetés, egyrészt azoknak a felhasználóknak, akik (jogosan) aggódnak az adataik biztonságáért, másrészt magának a Microsoftnak, hiszen a TikTok sorsa is ugyanezzel az első lépéssel pecsételődött meg az USÁ-ban és mára a szövetségi szintű betiltás réme fenyegeti.

A Microsoft többre tartja a kormányzati userek adatait

A Microsoft meglehetősen agresszíven próbálja rányomni a felhasználókra a Copilot használatát, de ez önmagában még nem indok a tiltására. Az viszont igen, hogy „a Microsoft Copilot alkalmazást a Kiberbiztonsági Hivatal kockázatosnak ítélte a felhasználókra nézve, mivel fennáll a veszélye annak, hogy képviselőházi adatok szivárognak ki, nem jóváhagyott felhőszolgáltatásokba” – idézi a PC Fórum az amerikai hatóság szóvivőjét. Az aggodalom nem újkeletű, hiszen a Copilot előtt akadtak más chatbotok is, amelyek kapcsán az amerikai törvényhozás azt állította, politikai vagy gazdasági problémákat vet fel a userektől szerzett adatok további felhasználása.

A Microsoft – ha érzékenyen is érintette az ügy -, nem kezdett hangos tiltakozásba a döntés ellen, hanem folytatja a Copilot biztonsági fejlesztéseit, amivel még ebben az évben garantálni szeretné a KORMÁNYZATI felhasználók adatbiztonságát. Nem túl szimpatikus, hogy a cég csak a kormányzati dolgozókat emeli ki, mint olyan réteget, amelynek tagjai magasabb szintű biztonsági intézkedéseket igényelnek a jelenleginél. Végülis

mást se szeret hallani a mezei felhasználó, mint azt, hogy vannak nála fontosabb userei egy szolgáltatásnak,

amit az ő torkán bezzeg minden áron le akarnak nyomni, de a személyes adatai ezek szerint nem érnek annyit, mint a(z ő adójából fenntartott) kormányzati dolgozóké. Hát, személy szerint: a Microsoft mindent tett ezzel a nyilatkozattal, csak nem lopta be magát a szívembe. És aligha vagyok egyedül azzal a SZEMÉLYES véleménnyel, hogy a Copilot használata innentől csak aggasztóbbá, mintsem kívánatossá vált.

Ezt is olvasd el:

Törölnéd magad és a dolgaid az internetről? – Mutatjuk, hogy csináld!

×