Ugyanolyan alapvető gomb lesz a billentyűzet alsó sorában, mint a Windows gomb, az Alt vagy a Ctrl, de vajon mi lesz a dolga az újdonságnak?

Gábor János

2024.01.05. – Copilot gomb – ezzel bővül hamarosan minden Windows rendszerű billentyűzet, ami hatalmas újdonság a 30 éve gyakorlatilag változatlan kiosztású perifériák világában. Az újdonságot a most kezdődő CES szórakoztatóelektronikai vásárra szánta a Microsoft, azzal a felkiáltással, hogy

„az AI PC éra ma kezdődik”.

Persze az új billentyűzet, pontosabban annak kibővítése az AI Copilot gombbal nem egységesen fog megjelenni a különböző márkák termékein, de láthatóan az alsó sorba, az Alt, vagy AltGr és a bal kurzorbillentyű közé szánják. Ez némileg átalakíthatja a dolgokat egy numerikus paddal rendelkező, így jelenleg is zsúfolt billentyűzet elrendezésében, ahol a Space-től jobbra még oda van nyomorgatva egy Ctrl, egy Windows, illetve akár más gomb is.

Bővül a billentyűzet – ez a dolga az új gombnak

A PC billentyűzet közel 30 évvel azután változik meg, hogy külön helyet kapott rajta a Windows gomb. Most jön a Copilot billentyű, amiről Yusuf Mehdi, a Microsoft ügyvezető alelnöke azt mondta, „szignifikáns lépés egy még személyesebb és intelligensebb számítástechnika jövője felé, ahol az AI zökkenőmentesen simul bele a Windows szövetébe, a rendszertől a szilíciumon át a hardverig”. A PCGamer szerint hozzátette: a gomb a Microsoft ökoszisztémában dolgozó és játszó partnerek Windows 11-es PC-jéhez illeszkedik, és a január 9-12-i Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai shown, a CES-en debütál, míg az ezzel a billentyűvel is ellátott eszközök forgalmazása a hónap végén kezdődik.

Annak ellenére, hogy tavaly közelebbről is megvizsgálták a Copilotot, és úgy találták, hogy – az AI forradalommal egyetemben – még nem teljesen áll készen a mesterséges intelligenciát övező hype kielégítésére, a változás szinte elkerülhetetlennek tűnik. Az eddig megjelent promóciós anyagok szerint a PC billentyűzetbe költöző Copilot gomb dolga az lesz, hogy egy mozdulatnyi közelségbe hozzon olyan AI funkciókat, mint a képgenerálás, az automatikus e-mail írás, a feladatok összegzése vagy éppen a szöveges tartalmak rövid összefoglalása.

Kérdés, hogy az emberek eléggé megbékélnek-e az AI-val ahhoz, hogy használják is:

Felmérés: Az emberek többsége tényleg fél a mesterséges intelligenciától

×