Az AI már szimatolni is tud, de ha úgy képzelnéd el, hogy egy vizsla formájú robot szagolgat, szólunk, ennél összetettebb a dolog. És lenyűgözőbb.

2023.09.15. – A mesterséges intelligencia úgy képes szagolni, hogy ehhez még érzékszervre sincs szüksége. A Science magazinban nemrég megjelent vonatkozó tanulmány szerint az AI a molekuláris szerkezet elemzésével képes leírni azt, hogy a vizsgált anyagnak milyen az illata.

De ennél is sokkal-sokkal többről szól.

Forrás: Freepik

A több tucatnyi tudóst lehivatkozó cikk arra utal, hogy kezdetben különböző természetes szagok (pl. gyümölcsök, növények) felismerésére betanított AI hihetetlen képességeket villantott. A kb. 400 mintás készletből

ugyanolyan megbízhatóan ismerte fel az illatokat, mint egy ember.

Ehhez létrehoztak a modellnek egy ún. alap szagtérképet, ami megőrzi az érzékelési kapcsolatokat és lehetővé teszi számára a szagminőség leírását. Az AI a kísérleti időszakban végig magabiztosnak bizonyult a szagtérkép használatában, ami „megnyitja az utat a szagok digitalizálása felé”.

A HVG ugyanezt a kutatást firtatva azt írja, a kémiai szerkezet és az illat közötti összefüggések feltárására a tudósok egy AI-alapú neurális hálózatot fejlesztettek. Ez csupán 55 leíró szóból tud egyet vagy többet hozzárendelni minden egyes vegyülethez. A Nature vonatkozó cikkéből az is kiderül, hogy a mesterséges intelligencia máris kb. ötezer különböző illatanyag aromájának leírását végezte el. Erre az illat és a szerkezet között fennálló kapcsolat felismerése révén képes, egyébként.

A kutatás gyakorlati haszna egyrészt az, hogy segítsen megérteni: az emberi agy milyen módon értelmezi a szagokat, másrészt pedig az, hogy az AI idővel szintetikus anyagokat állítson elő és különböző folyamatokat támogasson az élelmiszer- vagy vegyiiparban. Erre már van is hasonló példa.

Némelyik AI körül viszont bűzlik valami:

Gratulálunk: ráengedtek egy mesterséges intelligenciát a Dark Webre

×