Egy friss felmérés kiválóan rávilágít arra, hogy az emberek mennyire tartanak a mesterséges intelligenciáktól vagy épp mennyire szeretik őket.

2023.09.20. – Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek már régóta léteznek, az emberek többsége csak most kezd rájönni, mennyire a jelen kor részét képezik. Az átlagember korábban tényleg csak a filmekben találkozott velük, ahol az AI általában elveszi a munkát vagy épp kiírtja a bolygó lakosságát. Természetes tehát a félelem ma, amikor annyi mesterséges intelligencia rendszer épül be a mindennapokba.

Nemrég a Mitre-Harris készített egy felmérést, ami arra kereste a választ, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek hogyan vélekednek a mesterséges intelligencia térhódításáról.

Ennyire bíznak az emberek az AI felemelkedésében.

A felmérés során 2063 felnőtt átlagembert kérdeztek meg. Nagyon érdekes, hogy csak 39% hisz abban, hogy a mai AI-technológiák biztonságosak. Ez 9%-os csökkenés a 2022 novemberében végzett hasonló felméréshez képest.

Emellett 54% azt mondta, hogy jobban aggódik a mesterséges intelligencia kockázatai miatt, mint amennyire izgatott a lehetséges előnyök miatt. A válaszadók túlnyomórészt aggódnak amiatt, hogy kibertámadásra használják az AI-t (80%). 78% a személyazonosság-lopás, 74% pedig a kamu politikai hirdetések miatt aggódik. 52% szerint a mesterséges intelligencia elveheti a munkájukat.

A megkérdezettek 85%-a szerint az emberek végre azt szeretnék látni, hogy történetik valamilyen országos politikai megmozdulás az AI-technológia biztonságának érdekében. Politikai hovatartozástól függetlenül szinte mindenki úgy véli, hogy szükség van valamilyen szabályozásra.

A fiatalok jobban kedvelik

Ami a korcsoportokat illeti, a fiatalabbak jobban támogatják a mesterséges intelligenciát, de az X generáció és a boomerek kevésbé. Ugyanez vonatkozik az önvezető autók használatára is: a Z generáció és az ezredfordulósok 51%-a használná őket, míg az X generációnak csak 32%-a, a boomereknek pedig 20%-a.

Természetes persze, hogy az emberek óvatosan közelednek ahhoz, amit nem értenek. Az AI egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket valóban nehéz megérteni! Egyértelmű, hogy az aggodalmak egyre nőnek, miközben egyelőre nincs központi szabályozás az AI-t illetően. Ez főleg a kibertámadások miatt lenne fontos, hiszen a mesterséges intelligenciáknak számtalan előnye is lehet. Valószínűleg hamarosan mi is bevetjük őket!

Ezt láttad már?

Megint bepalizna a nigériai herceg – az AI miatt már igazinak is tűnik

×