A mesterséges intelligencia segítségével akkorát fejlődött a közismert e-mailes csalás trónörököse, hogy szinte alig várod, hogy fizess.

2023.09.20. – Újra itt a nigériai herceg és meggyőzőbb, mint valaha, ami leginkább az AI érdeme. A trónörökös megint vagyonokat ígér, ha segítesz neki, de most már nem csak mezei nagymamákat húzna le, hanem vállalati alkalmazottakat, tulajdonosokat is.

A scam visszatéréséről „A nigériai herceg él és jól van” címmel írt elemzést az Abnormal Security. A kiberbiztonsági cég feltárta: a magát Chimzie John Maduekének hívó nemesember szintet lépett és üzleti szereplőket is szeretne bepalizni. A levele még mindig arra a történetre építve adagolja be, hogy miért jársz jól az együttműködéssel, amit évekkel ezelőtt terjesztett, valószínűleg ugyanez a bűnözői csoport. A gyanútlan áldozatok akkor abban a hiszemben utaltak pénzt a hercegnek, hogy az ennek segítségével visszaszerzi a tőle elvett mesés örökséget, majd busás kamattal fizeti vissza a kölcsönt.

Ma már nem tarhál, hanem befektetést kínál,

és feltehetőleg azután kezd el fokozatosan megpuhítani, hogy válaszolsz neki. Ezt remélhetőleg egyre kevesebben teszik meg, bár, szomorúan látjuk, hogy Chimezie sokkal kifinomultabb lett, mióta nem láttuk a pimasz kis pofáját.

AI-val fejlődött az átverés

A nigériai herceg anno szinonimája lett az átlátszó online átveréseknek. Rettenetesen gagyi megfogalmazásával, átlátszó ígéreteivel leugrott a kijelzőről, hogy csalással van dolgunk. Ám az, amit mostanában láthatunk tőle, jóval kevésbé vicces. A nyelvezet hibái például teljesen eltűntek. Az pedig tovább növeli a hitelesség illúzióját, hogy edzett generatív AI fogalmaz a kiberbűnöző helyett. Némi naivitással simán elképzelhető, hogy bedőlnek neki.

Forrás: Abnormal Security

Az Abnormal hónapok óta kutatja a nigériai trónörököshöz hasonló scamok visszatérését. A cég arra jutott, hogy ezerszámra kaptak hasonló levelet magánszemélyek és különböző vállalatok, legalább 70 egyedi e-mail címről. Mindnek a tárgymezőjében csak annyi szerepel, „ÜDV”, de már nem feltétlenül az ismert herceg bőrében folytatja a csaló – vannak ukrán, svájci, elefántcsontparti, közép-afrikai, sőt, amerikai karakterek is. Ezek a kamu figurák rendre azt közlik, hogy hatalmas vagyon (pl. 250 millió dollár) birtokába jutottak, de azt veszély fenyegeti az országukban dúló háború / puccs / gazdasági válság / politikai boszorkányüldözés stb. miatt. Ezt a pénzt szeretnék tehát mihamarabb külföldön befektetni, és

éppen a címzett a kiválasztott, aki a segítségéért cserébe garantáltan nagyot fog szakítani.

A nyilvánosságra hozott egyik kamu levél szövege szerint a nigériai herceg, vagy valamelyik alteregója pont a címzett vállalkozásába szeretne nagyobb összeget invesztálni, hogy mentse a vagyonát. Az átverés finomítása nyilván az első válaszlevéllel, vagy az e-mailben elhelyezett linkre kattintva kezdődik. Ugye mondanunk se kell, hogy mindkettő szigorúan kerülendő!

Van ám ilyen is:

Nagyon meggyőző csalás terjed az interneten – Így kerülheted el az átverést

×