Ezúttal a Magyar Posta nevét használják fel a csalók.

2023.07.17. – Az elmúlt időszakban kifejezetten sok internetes csalásba szaladhattuk bele az interneten és a telefonunkon. Egy időben minden napra jutott kamu kiszállítást vagy épp Netflix előfizetéssel kapcsolatos problémákat tartalmazó spam SMS. Az utóbbi időszakban az OTP, Netflix és a DHL/DPD cégek voltak leginkább kereszttűzben, sajnos több felhasználót is sikerült átejteni.

Az utóbbihoz hasonló az elmúlt napokban robbanásszerűen terjedő újabb kísérlet. Eddig az e-mailben terjedő csalások viszonylag könnyen kiszűrhetőek voltak. Általában pár mondat elolvasása után már leeshetett, hogy spamről beszélhetünk, a gépi fordítás túl magyartalan mondatokat hagyott maga után. A mostani levelek azonban formailag és helyesírásilag is megegyeznek az „eredeti”, Magyar Posta által kiküldött levelekkel.

Nézzük is, hogyan szúrhatjuk ki, hogy átverésről van szó!

Első ránézésére minden stimmel, éppen olyan, mintha valóban egy vámkezelésen átesett csomagról érkeze az értesítés. A levél ennek megfizetését kéri, éppen úgy, mint a Magyar Posta által gyakran kiküldött és teljesen legitim e-mail. Ezt követően azonban hamar felszínre kerülnek a szokásos buktatók:

  • A link a logisztikaposta.com (és ehhez hasonló) domainre vezet, hiába a tökéletes hasonlóság – Csak a Posta.hu domain alá tartozó oldalakat tekinthetjük legitimnek.
  • A fizetés látszólag a SimplePay felületén történik, pont úgy, ahogy az igazi vámkötelezettség esetében is. Ám a betűtípus és a domain ismételten (maradt a logisztikaposta.com) elárulja, hogy átverésről van szó.

Az elmúlt napokban többen is beszámoltak hasonló emailről. Általában a domain cím változik, az azonban közös, hogy sosem a valós Posta.hu-ra vezet minket az email. Ha erre odafigyelünk, akkor nagy baj nem lehet, akkor sem, ha épp valóban várunk egy külföldi csomagot. Ebben az esetben pedig a tracking számok összehasonlítása is nagyon hamar elárulhatja, hogy nem valós az e-mail.

Forrás: HVG

Lezárul egy korszak – Már dobozos játékokat sem fogunk kapni a TESCO-ban

 

×