Eljött a dobozos játékok végjátéka: hamarosan egyetlen szupermarketben sem lesz videojátékos részleg.

2023.07.17. – Még emlékszem, amikor a TESCO Magyarországon kvázi egyetlen nagy és elterjedt hipermarketként iszonyatos népszerűségnek örvendett, szinte mindenki oda járt vásárolni. Legalábbis, amikor gyerek voltam ~ cirka 20 évvel ezelőtt ez volt a helyzet, így mikor megejtettük a nagy-nagybevásárlásokat, kisdani rendre a videojátékos részlegre szaladt, és ott is nyáladzott, míg a felnőttek végeztek a kevésbé fontos dolgok összerámolásával.

Minden volt ott, kezdve a híres Ezt Vedd Meg kiadású budget címektől a legnagyobb és legújabb sikerjátékokig, melyeket onnan, vagy valamilyen másik kifejezetten videojátékokra specializálódott boltból lehetett beszerezni. Vidéken nyilván kisebb volt a gamer mozgástér, de valószínűleg sokan voltak, akik hozzám hasonlóan írták össze a saját kívánságlistájukat.

Ez az idő azonban már réges-rég tovaszállt, a játékosok pedig mára inkább digitális formában szerzik be a kiválasztott alkotást valamelyik konzolos vagy PC-s online boltból. A játékeladások is ezt támasztják alá: a 2022-es teljes évi disztribúció mintegy háromnegyede már digitálisan történt, a tendencia pedig 2023-ban még inkább felerősödik: az eddigi AAA-s vásárlások alig 20%-át fedik már csak a dobozos kiadások, sőt, néhány nagyszabású fejlesztés már csak digitális formában jelenik meg.

Persze érhető a dolog, hiszen digitálisan egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb beszerezni a kiszemelt portékát, amit aztán a profilunkba lépve szinte bárhol elérhetünk. A már fentebb említett brit székhelyű bolthálózat is érzékeli a fizikai példányok iránti érdeklődés visszaesését, emiatt is hoztak meg most egy nagyon komoly döntést:

teljes mértékben leállnak a dobozos játékok értékesítésével.

A Gameindustry szerint a változás egyelőre csak az Egyesült Királyság TESCO-it érinti, azaz 2800 üzletből már biztosan eltűnik a játékszekció. Ugyanakkor, mivel központi döntésről van szó, egészen biztos, hogy hamarosan a magyar boltokat is megszabadítják a játékdobozoktól. Egyedül a digitális feltöltő és szolgáltatásokat aktiváló kártyák maradnak (mint például a Game Pass), minden más viszont megy a levesbe.

A TESCO pontosan a fentebb írtakkal magyarázza a dolgot: szerintük annyira – és egyre jobban – a digitális vásárlás felé tolódtak el a szokások, hogy már semmi értelme nem maradt dobozos játékokat tartani a hiper- és szupermarketekben. 2022-ben ugyanezért a CD-ktől és a DVD-ktől búcsúztak. Angliában egyébként egészen durva arányokat láthatunk: az utóbbi időszak legnagyobb sikercímeit (Diablo 4, Final Fantasy 16, Street Fighter 6 és a F1 23) 82%-ban vették meg digitálisan, és csak 18% ragaszkodott a fizikai kiadáshoz.

Niche piac, kivonulási hullám?

Egészen valószínű, hogy nem a TESCO lesz az utolsó bolthálózat, amely hasonlóképp fog eljárni a dobozos játékokkal. Olyan kicsi már ez a piaci szegmens, hogy valószínűleg hamarosan mások is így fognak dönteni, ami azt jelenti, hogy végül egyetlen nagyobb áruházban sem fogunk fizikai példányokat találni.

Emellett a gyártók és a kiadók is inkább a digitális értékesítés felé mozdulnának, amivel egyrészt sokat spórolnak, másrészt pedig perifériára szoríthatják, majd teljesen lefejezhetik a számukra zéró bevételt termelő használpiacot is, ami jelenleg az egyetlen megmentője lehetne a fizikai formának. Persze ott vannak a gyűjtői kiadások, de lassan már azok mellé is letöltőkódokat fognak csomagolni, amire szintén volt néhány példa az elmúlt pár év során.

A játékspecifikus boltok is küszködnek. A legnagyobb hálózatok is egyre-másra zárják be a kihelyezett üzleteiket, mivel azok már a fenntartásukhoz elégséges pénzt sem képesek kitermelni. Hogy pontosan miként és mikor érünk el ennek a hullámnak a végére, azt nem lehet megjósolni, de még nem kell felvenni a gyászruhát. A fizikai forma egy ideig biztosan niche piacként tovább fog működni, csak egyre kisebb és kisebb lángon, ami majd az újabb generációs játékosok megjelenésével arányosan halványul majd el.

De nem ez az egyetlen, amitől búcsúzunk:

21 év után megszűnhet az Xbox Live Gold, amit egy új, olcsó Game Pass szint vált

×