Úgy tűnik, hogy a 2024-es év első felében megérkezett AMD APU-k csak figyelmeztető lövések voltak. Az igazi nagyágyúk csak később jönnek.

2024.03.24. – Az AMD 2024 első hónapjaiban mutatta be a legújabb, 8000 szériás APU-jait. Bár a számozás ugrott egyet, továbbra is Zen 4 magokra épülnek ezek a processzorok. Nem is ilyen téren hoztak el minőségi ugrást, hanem a CPU mellé került NPU és GPU egységekkel. Hamar kiderült, hogy a 8600G és a 8700G tényleg közel asztali szintű grafikai teljesítményt nyújt. Néhány játékban akár még egy gyengébb processzor és egy RTX 1650 párosát is megszorongathatják, a korábbi iGPU bajnok 5700G-hez képest pedig akár dupla FPS-t is kisajtolhatunk az újdonságokból.

Jól tudjuk azonban, hogy az AMD a 8700G és 8600G párosával még csak a felszínt kapargatja. A színfalak mögött készül egy jóval ütősebb fejlesztés is. Az AMD Strix Point néven illeti az egységeket, de felbukkant egy Strix Halo / Sarlak névre hallgató, még erősebb példány is a dokumentumokban. A szivárgások alapján az APU-ba épített 40 RDNA 3+ grafikai mag az Nvidia RTX 4070 Max-Q-val venné fel a versenyt. Ez valahol az asztali RTX 3050 8 GB környékén lehet, mely soha nem látott erőt képviselne az APU-k között.

Egyre közelebb az új AMD egységek megjelenése

AMD Ai Roadmap

AMD Ai Roadmap

Az AMD a Beijing AI PC Innovation Summiton tartott előadásban több izgalmas és aktuális információt is elárult az érkező chippel kapcsolatban. Nézzük is ezeket:

  • Megerősítették, hogy valóban RDNA 3.5 / 3+ grafikus magokkal érkezik majd az újdonság. Az elnevezés nem véletlen, hiszen hatalmas ugrásra nem kell készülni a jelenlegi, RDNA 3 magokhoz képest.
  • A Strix Point egységek a 8000 szériában megtalálható XDNA magokat XDNA 2 magokra cserélik. Ezek leginkább az AI feladatokban villoghatnak majd, közel tripla számítási kapacitással számol a cég.
  • A Strix Point egységek első sorban hordozható gépekben, handheld PC-kben és laptopokban villanhatnak majd, de több fejlesztés átkerülhet majd az asztali vonalra.

Ha az AMD-nek valóban sikerül 40 RDNA 3.5 magot pakolnia ezekbe az egységekre, akkor nem csak a handheld piac rendeződhet át, de a gamer laptopok szegmense is erős átalakuláson mehet keresztül. Az asztali vonalról nem is beszélve, ahol végre teljesen kiválthatná az APU egység a manapság megszokott CPU + dedikált VGA/GPU kombinációkat. A 8700G még csak a figyelmeztető lövés volt a jelek alapján.

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Rá vagy kattanva, kezedhez nőtt a mobil? – Ezekkel jöhetsz le róla

 

×