Az AiO hűtések működési elve nem igazán változott az elmúlt időszakban. Az egyik gyártó azonban új CPU hűtővel kísérletezik.

2024.03.03. – Manapság két nagy kategóriára bonthatóak fel a processzorokra kerülő hűtők. A felhasználók egyik tábora a léghűtőket preferálja, míg a másik részük a folyadékhűtés felé fordult az utóbbi időszakban. Aztán persze a CPU folyadékhűtést már fel lehetne bontani több alkategóriára is, hiszen léteznek teljesen kész, kompakt megoldások is. Mások pedig inkább teljesen nulláról szeretik felépíteni a saját kis hűtőrendszerüket. Az azonban kijelenthető, hogy manapság egy i7, i9 szörnyet nem igazán lehet megfogni léghűtők segítségével, így sokak számára csak az AiO folyadékhűtések jöhetnek szóba.

A meglehetősen drága, teljesen a felhasználók által épített vízhűtések a 2000-es évek környékén kezdtek egyre nagyobb népszerűségre szert tenni. Ezeket rendszereket nem hasonlíthatjuk össze a manapság mindenki számára elérhető „AiO” hűtésekkel továbbra sem, hiszen azok mind árban, mind kivitelezésben egy harmadik, meglehetősen „luxus” kategóriát képeznek. Az AiO rövidítés az „All-In-One”-t takarja, a készen vásárolt rendszerben megtaláljuk a radiátort, a pumpát, a csöveket és a processzora helyezendő egységet is. Nekünk ezzel semmi extra dolgunk nincs, nemes egyszerűséggel csak be kell szerelnünk a gépházba, majd a megfelelő kábelek (ventilátor, pumpa, ARGB) csatlakoztatása után teszi is a dolgát hosszú évekig.

Érkezhetnek a pumpa nélküli AiO CPU hűtők?

Manapság tehát három fő részből épül fel egy AiO (és az épített) folyadékhűtés: a radiátor, a ventilátorok és a pumpa. Nem titok, hogy a legtöbb zajt és hibaforrást is a pumpához köthetik a felhasználók. Az elmúlt évtizedekben a felépítésben azonban nem történt előrelépés, egészen mostanáig. A német székhelyű Wieland egy olyan AiO hűtőt alkotott meg, mely pumpa nélkül teljesíti a feladatait. Ehhez pedig gyakorlatilag egy hőszifont hozott létre, mely gyakorlatilag egy passzív hőcserélő. Ennek köszönhetően lényegesebben halkabb az AiO hűtő a konkurenciához képest, miközben a hibalehetőségek száma is jelentősen lecsökkent. 

A teljesítményen még van mit faragni, illetve a ventilátorok működése továbbra is zajjal járhat, ám remek betekintést kaphattunk, hogy mit is hozhat a jövő. Remélhetőleg az elkövetkezendő hónapokban az első, nem prototípus példányok is felbukkanhatnak majd a boltok polcain. Első körben a szerényebb fogyasztású, ám de szűkös helyigénnyel rendelkező, kisebb gépházakban remekelhetne a fejlesztés. Ahogy azonban a fenti videóban is látható, még egy AMD Ryzen 9 7950X-et is remekül megfog játékok alatt.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Ezért videojátékozol hajnalokig akkor is, ha már hulla fáradt vagy

 

×