A Rockstar továbbra is gőzerővel dolgozik a GTA VI-on, de jelentősen átalakítja a napi munkát, ami több dolgot jelenthet: késést, vagy utolsó fázist.

Gábor János

2024.03.01. – Egy új jelentés azt állítja, hogy a Rockstar Games már a Grand Theft Auto VI fejlesztésének utolsó fázisához közelít, de a kiszivárgott információk alapján naiv dolog lenne, ha nem mérlegelnénk a másik lehetőséget: azt, hogy kicsúszhattak az ütemtervből.

Forrás: Rockstar Games

A Rockstar a tavalyi év végén robbantott nagyot a következő GTA játék előzetesével, amiben rögtön be is jelentette, hogy 2025-ös megjelenést tervez. Azóta a rajongók minden erejükkel próbálják megtippelni, hogy a következő éven belül mégis mikor érkezhet a GTA VI. A legújabb hírek nem sokat segítenek rajtuk, mert az hogy a Rockstar megváltoztatja a dolgozók munkamenetét, igazából három dolgot jelenthet. A Bloomberg beszámolója szerint a Rockstar Games a Grand Theft Auto VI fejlesztésének utolsó szakaszába érkezett, ami a stúdió vezetőit néhány nagy változtatásra késztette. A vezetőség felkérte az alkalmazottakat, hogy kezdjenek el visszatérni a home office-ból a cég irodáiba, ahol heti öt napon várják el tőlük a munkavégzést.

Akkor nézzük, ez mit jelenthet:

1., Ahogy a riport is írja, a játék fejlesztése célegyenesbe fordulhatott, ergo, látszik a vége, és most kell belehúzni, hogy minél előbb piacra kerüljön a GTA VI.

2., Az utolsó fázishoz érkezés és az új lendület valójában a szofisztikált jelzése annak, hogy nem úgy mennek a dolgok, mint eddig. Ezt valószínűsíti az üzleti életben eddig tapasztalt gyakorlat, vagyis az, hogy a cégvezetés akkor rendeli vissza az irodába a dolgozókat, ha nem elégedett a home office-ben nyújtott teljesítménnyel. Vagyis: a Rockstar észrevehette, hogy a jelenlegi tempóval nem tudják tartani az ütemtervet, így túlórázásra is szükség lehet – amit egyszerűbb a munkahelyen, a falakon belül betartatni az alkalmazottakkal.

3., A Rockstar ezzel az intézkedéssel tudja megakadályozni a projekthez kapcsolódó további biztonsági incidenseket. Mint ismert: 2022-ben a Grand Theft Auto VI jelentős hackertámadást szenvedett el, és még a jóval kisebb jelentőséggel bíró előzetest sem tudták addig titokban őrizni, ameddig akarták. Nyilvánvaló, hogy biztonsági téren voltak gondok a vállalatnál, és nem akarják kockáztatni a home office-t, amikor a vállalati hálózatot épületen belül jobban le tudják védeni, mint a munkatársak otthoni internetét.

De akkor most mi az igazság?

Jobban meggondolva, a 3. pont leginkább az elsőt erősíti: ez szigorúan vélemény, de egybevág az, hogy fontos végső munkafázisokhoz érkezett a GTA VI és az, hogy most lettek csak igazán fontosak a biztonsági intézkedések, mert ma már a véglegeshez közeli állapotban lehetne ellopni a játék tartalmait – nem úgy, mint két éve, amikor közel se volt kész.

„Ha most megtesszük ezeket a változtatásokat, akkor a legjobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a következő Grand Theft Auto-t olyan minőségi és csiszolt szinten tudjuk leszállítani, amilyet igényel, egy olyan kiadási ütemtervvel, ami megfelel a játék méretének és ambícióinak” – hivataloskodta el a kérdést Jenn Kolbe kiadóvezető, a Rockstar alkalmazottainak küldött értesítő levélben.

Végleges megjelenési dátum nem derült ki a belsős levélből sem. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a GTA VI valamikor a jövő év folyamán érkezik PlayStation 5-re és Xbox Series X|S-re, míg a PC portra legalább hónapokkal tovább kell majd várni.

Tegyük hozzá, a késés lehetősége korábban már felmerült:

Már a kiadó sem optimista, nagy eséllyel csúszhat a GTA VI megjelenése

×