A kamu fotók korában, amikor már nem csak a Photoshop, hanem az AI miatt is alig hiszel a szemednek, frissítőek ezek a kamunak látszó, pedig valódi képek.

Gábor János

2024.02.29. – Hozzáértő kezek között már a Photoshop is döbbenetesen meggyőző képeket eredményez, erre nemrég megérkezett a generatív AI, ami a látványos illusztrációkon túl teljesen igazinak látszó képeket is tud készíteni. Ezek – amíg nem rosszindulatú átverést, hanem művészeti alkotásokat vagy poénkodást szolgálnak – kifejezetten szépek és szórakoztatóak lehetnek, de közben azt is eredményezhetik, hogy lassan semmi, de semmi nem tűnik hihetőnek a neten, ami egy kicsit is szokatlan dolgot ábrázol. Pedig a való világ is szép számmal szül meglepő jelenségeket, és szerencsére elég gyakran ott van valaki egy fényképezőgéppel, vagy okostelefonnal.

1. „A partra vetett óceánjáró”

Ez a kép teljesen valódi, amire sok helyen az interneten azt a magyarázatot találod, hogy a hajó akkora, hogy a domb takarása felett is látszik. Ez persze jó nagy hülyeség. Mert az van, hogy a „hajó” nem is hajó, hanem épület, történetesen egy szálloda, a Jeongdongjin sziklaszirt tetején, Dél-Koreában:

2. „Beszínezett folyó”

Ilyen színei nem lehetnek sem tengernek, sem pedig édesvíznek, még akkor se, ha szennyezett, ugye? Az a helyzet, hogy DE, csak éppen közvetlenül nem vegyszerek okozzák a furcsa színjátékot, hanem algák. A kínai Anhui tartományban lévő Chao-tó természetes jelensége, ami óriási érdeklődést váltott ki tudományos körökben is.

3. „Nincs is ekkora medúza!”

Naná, hogy van ekkora medúza, csak éppen rémálmaidban ne jöjjön elő, igaz? A Sárga hajasmedúza képen látható példánya a legnagyobbak egyike lehet, mert ránézésre eléri a fajra jellemző maximális méretet, ami hatméteres átmérőt jelent. A csápjai akár 50 méteresek is lehetnek, az meg pláne elképeszető, hogy az egyik legrégebb óta változatlan formában létező állat a Földön. Legalább kétszer annyi idős, mint a dinoszauruszok: a faj kb. 650 millió éve jelenhetett meg.

4. „Photoshoppolt ház, kamu, nem vitás!”

Pedig vitasd, ha valaki ezzel dugja az orrod alá, és könnyen meg is mutathatod neki, hogy ha tényleg photoshoppolták volna, az a világ egyik legkontárabb munkája lenne: mert az ablak és a „lécek” között nincs folytonosság. Bár a környezeti adottságok miatt (a kaliforniai High Desert régióban található) sok szögből átlátszó építménynek tűnik, valójában arról van szó, hogy a kreatív építész minden második takaróléc helyére tükörlapot tett.

5. „A kecske nem mászik fára”

Mivel a kecskék különböző fajai (főleg a vadon élők) döbbenetes helyekre jutnak el és a világ legmeredekebb sziklafalait is megmásszák, nem sok elképzelhetetlen szituáció van, amiben mutatni lehet őket. Kivéve talán ezt az egyet, hogy a fák tetején egyensúlyoznak. Pedig, nem kamu, megteszik, jól felfogott érdekből, például Marokkóban, ahol évente legfeljebb 300 mm csapadék esik. Az ország annyira száraz, hogy az ott élő kecskék a fákra is felmennek a lédús gyümölcsökért. Bizony.

6. „Felhő ám, a f@szomat!”

Pedig igazi fotó, valódi felhő, ún. peremfelhő, ami viharvadászok egyik legkedveltebb prédája, hiszen őrülten látványos jelenség. Alacsony, vízszintes felhőképződmény, amely általában a gomolyfelhő kiegészítő felhőjeként jelenik meg.

7. „Kamu: valaki csak bemásolta egy tárna képét!”

Duplán hibás állítás, hogy a lyukat rátették a képre és a bányászattal van összefüggésben, ugyanis nem kamu fotó (2010-ben készült, Guatemalában), és (bár a klímaváltozáshoz lehet némi köze) természetes jelenség: egy víznyelő. Durva, de tényleg vannak helyek a világon, ahol döbbenetesen mélybe nyúló omlások keletkeznek a lakott területeken. A víznyelők a felszíni karsztjelenségek egyik fajtájaként ismertek, és úgy keletkeznek, hogy a felszín alatti mészkő, vagy dolomit az esővíz hatására meggyengül és a kőzet repedésein át bejutó víz kisebb-nagyobb barlangokat váj. Aztán egy szempillantás és eltűnik a nappali.

8. „Ja, persze, szobor!”

Nem kétséges, hogy valódi kép, ami Ron Mueck ausztrál hiperrealista szobrászművész egyik kiállításán készült. Elképesztő, de még csak nem is ez a strandoló idős pár a legerősebb munkája. Sokkal hátborzongatóbb az életszerűség, ha csak óriási fejeket készít – mint például ez itt:

9. „Na jó, ez már biztosan kamu fotó!”

Benedict Radcliffe azért nem sértődne meg a feltételezésen, hogy a műveiről készült fotókra rávágják: kamu, „Photoshop”, mert éppen ez, a valóság látványos összezavarása a célja, olyan művekkel, amelyek autók digitális műszaki rajzaira emlékeztetnek. Az élénk színű dróthálókból precízen formázott művei jól megvilágítva még hatásosabbak.

Tetszett? Akkor nézd meg, milyen, ha tényleg csavarunk egyet a valóságon:

11 teljesen kamu fotó, amit valódinak hitt a világ

×