A januári SUPER kártyák után egyből árat csökkentett az AMD. Úgy tűnik, hogy az Nvidia is átrendezné a portfóliót az elkövetkezendő időszakban.

2024.03.02. – Az Nvidia az elmúlt másfél évben rengeteg videokártyával jelentkezett. Míg a kezdeti, 2022-es időszakban csak a flagship kártyákat leplezték le, addig 2023-ra a középkategóriát sem felejtették el. Az RTX 4070 után az RTX 4060 és 4060 Ti kártyákra sem kellett sokat várni. A generációs ugrás jóval az elvárt szint alatt volt, ám ennek ellenére nem beszélhetünk gyenge kártyákról. Az azonban vitathatatlan, hogy rengeteg kritika érte a céget a 8 GB videomemóriával kapcsolatban.

Az AMD már az olcsóbb modelljeik esetében is igyekszik a 12 GB-ra törekedni, az Nvidia pedig még a 4070 Ti-nál sem merészkedett el 16 GB-ig. A SUPER kártyák megérkezése után ezt orvosolták, ám a portfólióban még mindig ott van egy igazi különc. Ez pedig nem más, mint a 4060 Ti 16 GB-os változata. A modell létjogosultsága azért is érdekes, mert az eredeti, SUPER-ek előtti portfólióban az RTX 4080 volt a következő kártya a sorban, mely szintén ennyi memóriával rendelkezett. Ahogy azt sejteni lehetett, nyers erejében megegyezik a 8 GB-os változattal, egyedül munkánál és néhány felhasználási módnál (pl. 30 FPS – 4K gaming) jöhet jól az extra VRAM. A legtöbben azonban vagy a 4060 Ti 8 GB-os vagy az érezhetően erősebb 4070 között döntötték el, hogy melyik kártya is kerüljön a gépbe.

Most már nem kell gondolkodni, hogy melyik Nvidia RTX 4060 Ti modellt vegye az ember?

Nvidia’s 4060 Ti 16GB has dropped to the same price as an 8GB model
byu/EngineerSeb inpcmasterrace

A WePC.com és a Reddit népe kiszúrta, hogy február utolsó napjaiban finomított a kártyái árazásán az Nvidia. A friss árcédulák néhány boltban már frissültek is, így meglehetősen fura helyzet alakult ki Amazonon. Néhány 16 GB-os 4060 Ti modellt olcsóbban vehetnek meg a vásárlók, mint a 8 GB-os változatot. Ennek megfelelően nem igazán kell gondolkodni, hogy melyik mellett tegyék le a voksot az éppen Nvidia videokártya után nézelődő vásárlók. Nagy eséllyel az Európai régióban is megfigyelhető lesz majd a tendencia, természetesen eltérő árcédulákkal megfűszerezve. Az elmúlt napokban az AMD sem unatkozott, megjelent a 7900 GRE, de a 7700 XT is kapott némi árvágást.

Forrás: WePC 

Ezt láttad már?

9 IGAZI fotó, amiről az egész világ azt hitte, hogy kamu

 

×