Az Apple igazán széles portfólióval képviselteti magát a piacon. Éppen ezért nem is olyan könnyű kiigazodni azon, hogy épp mikor érdemes vásárolni.

2023.03.01. – Az Apple mostanra szinten minden fontosabb technológiával kapcsolatos szegmenst lefed. Beszélhetünk telefonokról, számítógépekről, tabletekről vagy épp okosórákról, a portfólió kifejezetten széles. Csak az iPad szériát kiemelve találkozhatunk Mini, „sima”, Air vagy épp Pro modellekkel. Ember legyen a talpán aki ekkora felhozatalon ki tud igazodni. Az sem könnyíti meg a felhasználók dolgát, hogy az Apple szinte minden harmadik hónapban leleplez néhány fejlesztést, újdonságot, mely máris rosszabb vétellé tehet egy-egy korábbi hardvert. Szerencsére az egyes szivárgások megkönnyíthetik a vásárlók életét, hiszen manapság azért elég pontosan meg lehet jósolni egy-egy új változat érkezését.

Az sem okozhat már meglepetést, hogy az iPhone készülékek szeptember-október környékén érkeznek mindig, így 2024 februárjában például nem sokat kell gondolkodni, hogy érdemes-e beleugrani most egy vásárlásba. Szerencsére az AppleHUB csapata hosszú évek óta készít leírásokat, segédleteket, melyekkel az Apple termékek vásáslásán gondolkodó felhasználóknak segítenek. Legutóbb februárban aktualizálták a képeket, így mindenképp megérheti egy pillantást vetni ezekre.

Minden egyes képnél találkozhatunk különféle jelekkel, ezek az alábbi jelentésekkel bírnak, érdemes megjegyezni:

  • Zöld „OK” kéz – Ajánlott
  • Szürke kör – Semleges
  • Narancssárga tenyér – Érdemes lehet várni, ám még hónapok is lehetnek az új verzióig
  • Sárga felkiáltójel – Nagyon közeli generációváltás, fejlesztés, nem érdemes bevásárolni a jelenlegi szériából
  • Piros, lefelé mutató hüvelykujj – Egyáltalán nem ajánlott

iPhone készülékek

iPhone készülékek esetében egyértelműen a 15-ös széria ajánlott a 14 ellenében. A 14 nem ajánlott, hiszen a 13-hoz képest sok újdonságot nem hozott, ám az árcédula sok esetben jelentősen emelkedett. Most nem érdemes kivárni sem, hiszen legelőbb ősszel érkeznek csak új modellek. Ha az iPhone 15 nem fér bele a keretbe, akkor az iPhone 13 és iPhone SE készülékek felé érdemes fordulni.

iPad készülékek

A 10.9 és 10.2 inches alap iPadek vásárlásával nem lehet mellényúlni, budget opcióként remek választás lehet sokak számára. Az iPad Pro és Air modellekkel azonban érdemes kivárni, hiszen minden jel arra mutat, hogy már heteken belül, márciusban megújulhatnak. Az iPad Mini széria is frissülhet majd az év második felében, legutóbb 2021-ben nyúlt hozzá az Apple.

AirPodsok

AirPods Max esetében kell csak kicsit vigyázni, hiszen egy USB-C modell érkezhet valamikor 2024 második felében, de érdemi előrelépés ezen kívül nem várható. A második, harmadik generációs és Pro AirPods nyugodtan vásárolható jelen pillanatban, hiszen az AirPods 4 csak az év végén érkezhet meg, nagy eséllyel a harmadik generációs modell helyére.

Apple Watch

Ebben a kategóriába sem lehet nagyon mellényúlni, amennyiben Series 5-nél régebbi Apple órával rendelkezel vagy épp semmilyennel. Az SE remek budget opció lehet, de sem az Ultra sem a sima széria nem okoz majd csalódást, ha azok mellett teszed le a voksot. Az Apple szeptemberben frissíti ezeket a modelleket, de az elmúlt 4-5 évben nem voltak igazán kiemelkedő ugrások.

Mac gépek

Az M1-es MacBook Air továbbra is a legjobb vétel lehet hazánkban is az egyszerű feladatokra. M2 modellek esetében azonban érdemes kivárni, hiszen heteken belül érkezhetnek az M3 processzorral felszerelt példányok, várhatóan teljesen azonos árcédulával. A MacBook Pro széria nemrég frissült, a Mac Pro és Pro Display XDR modelleket azonban érdemes elkerülni és a Mac Studio / Studio Display modelleket választani helyettük. .

TV és Home

Az AppleTV 4K és HomePod nagy eséllyel 2024 második felében frissül majd, de a jelenlegi modellekkel is remekül járhatnak a vásárlók. A HomePod hazánkban nem elérhető, ám az AppleTV még sok esetben androidos háztartásokban is felbukkan, kiváló társa a „buta” vagy lejárt támogatással rendelkező tévéknek.

Apple kiegészítők

Második generációs Apple Pencil és Magic Keyboard esetében érdemes kivárnunk, hiszen márciusban ezek is frissülhetnek majd. Ezeken kívül azonban nem érdemes óvatoskodni, nyugodtan vásárolható AirTag, Magic Keyboard Folio vagy épp USB-C-s Apple Pencil.

Remélhetőleg a fenti kategóriáknak és a képeknek köszönhetően sikerül könnyebben kiigazodnod az Apple széles termékpalettáján. Az szinte biztos, hogy márciusban a MacBook Air, iPad Air, iPad Pro széria biztosan megújul, nagy eséllyel egy dedikált esemény keretein belül. 

Ezt láttad már?

9 IGAZI fotó, amiről az egész világ azt hitte, hogy kamu

×