A PlayStation stúdiók leépítései nem kerülik el a Guerillát sem, ahol javában dolgoznak a Horizon világában játszódó multiplayeren. Vajon mi lesz a sorsa?

Gábor János

2024.03.01. – A hét elején a Sony Interactive Entertainment (SIE) bejelentette, hogy világszerte 900 alkalmazottat, vagyis az összes munkatársa mintegy 8 százalékát kirúgja. Mi is megírtuk: leépítés lesz a Marvel’s Spider-Man játékokat és például a Marvel’s Wolverine-t fejlesztő Insomniac Games-nél és a The Last of Us franchise-t gondozó Naughty Dognál. Európában a Horizon játékokat készítő Guerrilla Gamesnél és a Firesprite-nél lesznek további elbocsátások, a londoni PlayStation Studiost meg egy az egyben bezárják. Ekkora horderejű döntésnek nyilván készülő játékok is áldozatul esnek. Ezt nem tagadta a PlayStation Studios vezetője sem.

Forrás: Guerilla Games

Hermen Hulstnak azért sem lehet könnyű közölni a leépítést, mert a szintén megkurtított Guerrilla ügyvezető igazgatói székéből került a PS Studios élére. Most korábbi kollégáira is kénytelen lecsapni a vállalat „átértékelt” működésére hivatkozva. Úgy tudni, hogy az amszterdami stúdió több mint 400 dolgozójából 40-50-et küldenek el, vagyis kb. tíz százalékkal csökken a hadra fogható kollégák száma. Adja magát a kérdés, hogy mi lesz a folyamatban lévő projektekkel, többek között a fejlesztés alatt álló multiplayerrel, ami a Horizon világában játszódik.

Úgy tűnik, a Horizon projekt megy tovább

Az online Horizon cím fejlesztését még 2022 decemberében ismerték el hivatalosan, azzal, hogy több új pozíciót is megnyitottak a cégnél. Az álláshirdetéshez készült plakát háttere eleve a Horizonból származik, és megírták benne, hogy a feladatok között – Aloy kalandjainak folytatása mellett – ott van egy online cím gyártása is. A hét elején bejelentett leépítésekről az elsők között tudósított a Bloomberg munkatársa, Jason Schreier. Az újságíró közölte, hogy a Sony lemondott például a Firesprite-nál fejlesztés alatt álló Twisted Metalról, aztán az X-en reagált a Guerilla gondozásában készülő Horizon online „halálhírére” is. A lényegre törő válasz:

A közeljövőben, ahogy lecsapódik a vállalatoknál a SIE végzetes döntése, valószínűleg egyre több olyan cím fog előkerülni a félhomályból, amelyeket titkon már gyártottak vagy terveztek, de a kirúgások miatt kénytelenek abbahagyni. A korábbi hírek szerint „új karakterekkel és egyedi stilizált megjelenéssel” érkező Horizon online jelen állás szerint megússza a kukázást.

PS duruzsol a tévéállványodon? Ezeket az ajánlatokat mindenképp nézd meg:

AAA címek kihagyhatatlan áron a PlayStation Store-ban, de nem sokáig

×