Komolyabb „rendszerváltás” előtt áll a Google. Olyan irányt vehet a Chrome, ami még magának a cégnek sem biztos, hogy kedvez.

2024.03.01. – A Google Chrome az egyik legtöbbet használt böngésző. Ez egyébként nem meglepő, hiszen telis tele van kényelmes lehetőségekkel. Ma már egészen hasonlók a böngészőfunkciók, viszont a Chrome esetén az volt nagy nyereség, hogy sok mindent elsőként vezetett be. Azt pedig jól tudjuk, hogy a szokás nagy úr, így egy teljesen új környezetbe átszokni, igencsak nehéz. A Chrome tehát töretlen sikert tudhat magáénak, ezért is igyekszik a Google a lehető legjobb formájában tartani. Idén például érkezik egy hatalmas frissítés, ami a fejlesztők szerint „alapjaiban fogja átalakítani az internet és a reklámozás működését”.

A Google elmondása szerint az új szoftver alapértelmezetten fogja blokkolni a harmadik felektől származó sütiket. Ezek azok az adatok, amiket a hirdetési hálózatok a felhasználók követésére használtak. Érdekes ez a változás, hiszen természetesen magát a Googlet is érinti mindez. A legtöbb internettel foglalkozó szoftver a hirdetési piacból él, ezért is mondják azt, hogy hatalmas változásokat fog eredményezni a frissítés. A „rendszerváltásra” már évek óta készül a Google, s most úgy tűnik, megtalálták a nyerő formulát.

A kulcs pedig egy egy új API

A Google egy teljesen új API-t fog bevezetni a Chromeba, ami úgy teszi majd lehetővé a hirdetések célzását, hogy közben nem követi a webfelhasználókat. A Firefox például már egy ideje blokkolja a szóban forgó követéseket, de a Chrome és az Edge még nem jutott el erre a szintre. (Cserébe nem is annyira közkedvelt böngésző, mint a Chrome, így a nagy változáshullám csak most kezdődik…)

google

A Chrome eleinte csupán csak a törzsfelhasználók 1%-nál bevezette be az új API-t, ők voltak a bétatesztelők. Az így felmerülő hibákat szépen lassan orvosolják. Majd pedig amint úgy érzik, hogy stabilan működik az új rendszer, kiszélesítik a kört. Ez a tesztidőszak már a tavalyi év végén elindul, ám a cél, hogy 2024-ben már nagyítani lehessen a felhasználókörön.

Végeredményben, ha minden jól halad előre, idővel eljutunk arra a pontra, hogy a Chrome-felhasználók követése lehetetlenné fog válni a sütik segítségével.

Ezt olvastad már?

Ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz

×