Ezúttal is egy mindenki számára nagyon hasznos funkcióval gyarapodik a Google Maps.


Bódi Dániel

2024.02.27. – A Google Maps megállás nélkül egyre jobb és hasznosabb alkalmazássá válik, a Google azonban egyvalamivel adósunk: a „glanceable directions”, azaz az egyetlen pillantással követhető útvonalak funkciójával.

A vállalat ezt az ultrahasznos újítást még 2023 februárjában jelentette be azzal az ígérettel, hogy már nyáron, június-július környékén már használhatjuk – viszont sajnálatunkra azóta egyetlen frissítéssel sem jött meg. Az új funkcióra azonban már nem kell tovább várunk, az Android Police munkatársai ugyanis az térképalkalmazás nyomkodása közben a minap kiszúrták, hogy néhányaknak már elérhető.

A dolog viszont trükkös, ugyanis hiába kezdték hozzáadni a Google Mapshez, az alapértelmezettként ki van kapcsolva, így még azok sem fognak tudni a létezéséről, akik azon szerencsések közé tartoznak, akik már használhatják. Ehhez az alkalmazásba lépve a profilképünkre bökve a Beállítások menüpontba kell lépnünk, majd legörgetve belépni a Navigációs beállításokba. Itt az AP szerint a Térkép megjelenítése opciók alatt kell megjelennie mint Glanceable directions, magyarul talán „ránézhető útvonalak” (?), amennyiben már elérhető – sokaknak viszont valószínűleg hozzám hasonlóan még várniuk kell (ezért sem ismerem a pontos magyar megfelelőjét).

Az új funkciót azonban határozottan érdemes bekapcsolni, ugyanis két tényleg nagyon hasznos újítást hoz:

  • az egyik, hogy ezzel utazás közben már a zárolt képernyőn is megjelennek az élő útvonalak, amiket eddig csak a telefon feloldásával láthattunk,
  • a másik pedig, hogy a tervezett/ajánlott útvonalak dinamikusan változnak attól függően, hogy hol vagyunk. Ha például egy választott útvonalról letérünk, akkor nem kell átterveznünk semmit, a Google Maps automatikusan átvált a legoptimálisabb ajánlott útvonalra.

Ezek a funkciók pedig minden közlekedési móddal működnek, legyünk akár autóval, tömegközlekedéssel, biciklivel, vagy gyalog. Ha te még esetleg nem találod a beállítások között a funkciót, akkor érdemes várni pár napot-hetet, ugyanis a Google ahogyan mindig, úgy most is fokozatosan frissíti az alkalmazást mindenkinél.

Google glanceable directions

Ezt is olvasd el:

Ezzel az egyszerű trükkel sokkal pontosabbá teheted a Google Maps-t

×