Egy piszok egyszerű, de nem túl ismert funkcióval pillanatok alatt pontosabbá varázsolhatjuk a Google Maps helymeghatározását.


Bódi Dániel

2024.02.20. – Hiába az egyik leghasznosabb térképes alkalmazás a Google Maps, alkalomadtán néha hajlamos megbolondulni. Például azt hallucinálja, hogy 100 méterrel, vagy egy kilométerrel arrébb mutatja a helyzetünket, vagy azt nem tudja rendesen bemérni, épp merre vagyunk arccal előre, esetleg szimplán nem tudja bemérni a tartózkodási helyünk. Előfordul, nincs is ezzel baj, bár nem kevésbé bosszantó. Ugyanakkor van egy teljesen egyszerűen elvégezhető „trükk”, amellyel egyetlen perc alatt sokkal pontosabbá varázsolhatjuk az alkalmazást, mint amilyen általában szokott lenni.

Mivel általában az embert nem a kísérletező hajlam viszi a Google Maps alkalmazásába, az esetek többségében mindenki pontosan ugyanúgy használja, és csak akkor próbál ki újdonságokat, ha arra külön felhívják rá a figyelmét. Ezért is lehet, hogy sokan nem tudják, hogy extra funkciója is van annak a kék pöttynek, ami a saját helyzetünket jelöli a világban:

ha rábökünk, azonnal felugrik minden fontos infó és opció a tartózkodási helyünkkel kapcsolatban.

Ez egy különösen hasznos fül, hiszen amellett, hogy a pontos utca- és házszámot megtudhatjuk vele, de azonnal megoszthatjuk a családunkkal, vagy a barátainkkal is a helyzetünket, vagy, amennyiben parkoltunk, egyszerűen megjelölhetjük a jármű helyzetét, hogy könnyen megtaláljuk. Mindezek mellett azonban azt is megtudhatjuk itt, hogy az alkalmazás és az eszköz mennyire pontosan működik, hogy ha szükséges újrakalibrálhassuk.

Ez persze mindig hasznos egy funkció, ezért érdemes is gyakorta használni, hiszen az újrakalibrálással sokkal pontosabban fogja mutatni, hogy éppen hol is vagyunk. Ehhez előbb ki kell menni a szabadba – lehetőleg jól látható épületek mellé, majd csak rá kell böknünk a „kalibrálás” gombra és követni az utasításokat.

Miután körbeforogtunk, megmutattuk a telefonnak, hogy hol is álldogálunk, elméletileg végeztünk is, de előfordulhatnak problémák, ami miatt az alkalmazás nem tudta pontosan belőni a helyet. Ekkor automatikusan felajánlja a klasszikus iránytűs megoltást, amikor a telefont egy nyolcas alakban kell körbeforgatni. Ezzel már egészen biztosan pontosan be fog tudni mérni.

Ha mindezzel megvagy, akkor kaptál is egy korábbinál sokkal pontosabb Google Maps-t. Ugyanakkor érdemes gyakran kalibrálgatni, így egészen biztosan mindig a legpontosabb lesz a helyzeted a térképen.

Ezt is olvasd el:

Mutatjuk a Google Maps 56 legeszementebb, legviccesebb utcaképét

×