Kutatók már most azt vizsgálják, hogy milyen káros vagy egészségkárosító hatása lehet az Apple Vision Pro mindennapos használatának.

2024.02.26. – Bár valójában az AR technológia nem újdonság, az Apple Vision Pro megjelenése miatt az egész világ felfigyelt rá. Szinte természetesen, hogy sokakban felmerült a kérdés, hogy az ilyen készülékek használata mennyire lehet káros az egészségre? Szerencsére a kutatók már rajta vannak a témán, és bár a részletes eredményekre még sokáig kell várni, már most figyelmeztetnek minket.

Kutatók szerint nem ajánlott minden nap használni az Apple Vision Prot.

Miért?

A kutatók már most arra figyelmeztettek, hogy az Apple Vision Pro mindennapos használata káros lehet az egészségre. A felhasználóknak bizony mértéket kell tartaniuk, ha rendszeresen használják az Apple új headsetjét. Az Apple persze úgy hirdeti a készülékét, hogy az helyettesíti a monitorokat, laptopokat, de az AR-technológiákra szakosodott kutatók szerint a készüléket túl gyakori használata káros is lehet.

A Scientific American-nek nyilatkozva Jeremy Bailenson, a Stanford Egyetem egyik munkatársa elmondta: ne használjuk mindennapi dolgokra! Nem kell ilyen készüléket felvenni ahhoz, hogy elolvassuk az e-maileket, vagy hogy számokat írjunk be egy táblázatba. Lisa Messeri, a Yale Egyetem munkatársa, aki hamarosan könyvet ad ki a VR-ról (In the Land of the Unreal címmel) azt mondja, hogy az Apple Vision Pro a technológiai cégek álma, mert soha nem kell levenni. Így mindig tudják, hogy mit nézünk és mit csinálunk.

A Stanford Egyetem tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy bár a Vision Pro élmény csodálatos, de valószínűleg több problémát okozhat. Például vizuális utóhatásokat tapasztalhatunk, nehezebben érzékeljük a távolságokat, zavarhatja a szociális kapcsolatokat, sőt kialakulhatnak szimulátorbetegségek. Utóbbi a mozgásszervi betegségek egyik alfaja, amit azoknál tapasztalnak, akik túl sokat játszanak FPS-nézetű szimulációs játékokat. Sőt, vannak, akik nyaki és egész mozgásszervi problémára panaszkodtak.

A VR és AR használatának hosszú távú hatásai persze még nagyrészt ismeretlenek, ezért az Apple Vision Pro nem alkalmas gyermekek számára. Még a felnőttek is gyakran tapasztalnak benne például szédülést vagy mozgásszervi problémát, ami miatt sokan már inkább vissza is küldték a készüléket. Mindenesetre a lényeg, hogy aki használja, jobban teszi, hogy nagy szüneteket tart benne.

Ezt láttad már?

Ezzel a 21 remek játékkal teljesen ingyen játszhatsz a Steamen

×