Néha szinte mindegy melyik karakterről van szó, annyira hasonlítanak a konkurens DC és Marvel figurái. Íme, a legegyértelműbb ikrek.


Gábor János

2023.08.18. – A „nincs új a nap alatt” mondás azért olyan bölcs, mert tényleg számos dologra igaz, viszont amikor képregényhősökről van szó, egy egészen bizarr párhuzamos univerzum bontakozik ki a szemeid előtt. A szuperhősök nem csak hasonló vonásokkal rendelkeznek, inkább olyanok, mintha ikrek lennének. Sőt, a DC és a Marvel akaratán kívül megteremtett két, egymással párhuzamos valóságsíkot, amelyeken Moon Knight és Batman, Deadpool és Deathstroke vagy Doctor Strange és Doctor Fate olyanok, mintha egymás megfelelői lennének.

Mert azok is.

És ez még csak pár példa. A fizimiskájuk, az álruhájuk, az erejük annyira hasonló, hogy a felületes szemlélő, például a csajod teljes joggal keveri őket. Ezen kár bosszankodni, mert aki nem rajongó, annak tényleg mindegy. És igaza van, amikor a hasonlóságokat veti az alkotók szemére – mutatjuk is, miért, a Collider segítségével:

1. Thanos és Darkseid

Mindjárt a legfőbb, legnehezebben legyűrhető gonosztevőkkel érdemes kezdeni, mert ez a két figura nem csak külsőre, hanem háttértörténet alapján is könnyen keverhető. Az egyiket a Bosszúállók, a másikat az Igazság ligája kergeti, miközben mindketten olyan ereklyéket igyekeznek összevadászni, ami mindenhatóvá teszi már így sem elhanyagolható hatalmukat. A hadurak külső hasonlósága egyébként Thanos alkotója, Jim Starlin szerint teljesen szándékos. A személyiségükből eredő célok azért kicsit különböznek: Darkseid az egyszerűbb, hiszen csak uralkodni akar mindenkin, Thanos viszont népirtani akar az egyensúlyért, amire a célja elérése után már nem akar tovább hatással lenni.

2. X professzor és Niles Caulder

Mindkét idős, intelligens, kerekesszékes vezető egy-egy szuperképességekkel rendelkező csoportot vezet, így azt is írhatnánk: X-men és Doom Patrol. Ugyanúgy mecénásai és mesterei az általuk befogadott fiatal szuperhősöknek, akiket kivetett magából a másságtól rettegő társadalom. A legmarkánsabb eltérés a két figura között – az arcszőrzeten túl – az, hogy Xavier maga is szuperhős, míg Caulder „csupán” szuperintelligens. Utóbbi a modern történetekben már ennél is jobban elválik marveles ikertestvérétől, hiszen a védelmére bízott pártfogoltak tragédiáját okozza. Bár egy ponton végeredményben X professzor is…

3. Tél katonája és Vörös sisak

Vagyis Bucky Barnes és Jason Todd, akikről a maguk külön történetében ugyanúgy kiderül, hogy mégse haltak meg annyira, amennyire a főhős gondolta, és aztán évek múlva visszatérnek harcolni régi barátaik és mentoraik, Amerika kapitány és Batman ellen. Annyi az eltérés, hogy Bucky agyát át kellet mosni ahhoz, hogy egy dög legyen, míg Red Hood teljesen magától rohadék.

4. Vízió és Vörös Tornádó

Egyszer volt, hol nem volt egy főgonosz, aki épített egy szupererős androidot, hogy elpusztítson vele egy szuperhőscsapatot. De az android ráébred, hogy nincs ez így jól, gyerekek, és a teremtője ellen fordul, sőt, csatlakozik ahhoz a csoporthoz, aminek a kiirtására létrehozták. Az egyik láthatatlan, a másik maga a szél. Amiben viszont különböznek: Vízió kiépít egy szép emberi kapcsolatot és lesz társa, míg a Vörös Tornádónak határozottan túlvilági aspektusa van, és bár összefonódik a sorsa és élete az emberekkel, mindig háttérben marad.

5. Doctor Strange és Doctor Fate

A Marvel és a DC univerzumában egyaránt léteznek misztikus fenyegetések, és ezeket mindkettőben egy-egy hatalmas mágus védi: Doctor Strange és Doctor Fate. Mindketten szép, díszes köpenyben nyomulnak, hogy még egyértelműbb legyen a varázsló mivoltuk. Fontos különbség ugyanakkor az, hogy Strange nagyon is önálló, öntudatos, saját jellemmel bíró ember, míg Fate tulajdonképpen egy gazdatestbe bújt, nagy erejű kozmikus lény.

6. Fekete macska és Macskanő

Az ügyeletes femme fatalokkal se cicóztak sokat a Marvelnél és a DC-nél: megalkották ugyanazt a két női karaktert és sicc! Közös még bennük a macska ügyességével dolgozó betörő mivoltuk, valamint az, hogy a maguk univerzumaiban jelentős főhősök, Pókember és Batman vágyainak tárgyai. Felicia Hardy (Fekete Macska) és Selina Kyle (Macskanő) ugyanakkor a háttértörténetük szintjén különbözik. A Macskanő általában szerény körülmények közül érkezik, és azért válik bűnözővé, hogy kékvérűeket fosztogasson, de a Fekete Macska egy világhírű tolvaj lánya, aki apja örökségét folytatja. Amúgy szuperképessége sincs, csak borzasztóan ügyes.

7. Deadpool és Deathstroke

Ezen a ponton még azzal sem bajlódtak a konkurens képregénykiadók, hogy a két főhős neve valamennyire különbözzön. Nem elég a szuperhős név szinte teljes egyezése, civilben Wade-nek (Deadpool) és Slade-nek is (Deathstroke) ugyanúgy Wilson a vezetékneve. És akkor ne is beszéljünk arról, hogy őrületesen hatékony öngyógyító képességeiket ugyanúgy kegyetlen kísérletezéssel sózták a nyakukba és mindkettejük legkedveltebb fegyvere a kard. A két halhatatlan a személyiségük szintjén azért eltér: Deathstroke a DC univerzum egyik legrettegettebb profi gyilkosa, és ha Deadpoollal se veszne össze senki egy sötét sikátorban, fontos, hogy ő alapjáraton egy kedves bohóc.

8. Namor és Aquaman

Atlantisz királya, a tenger védelmezője, lélegzik a víz alatt és halakat megszégyenítő tempóban hasítja a vizet. Hát persze, hogy Aquaman! És Namor. Annyiban mások talán – és ez félig-meddig a DC komorabb hangulatából ered -, hogy Namor finoman szólva sem feddhetetlen figura, sőt, kifejezetten arrogáns és nem tud uralkodni magán. Emellett nem kifejezetten mérlegeli, hogy kinek az oldalán álljon: nem a jókhoz vonzódik. Nagyon nem.

9. Sólyomszem és Zöld íjász

Egyiknek se jutott szupererő, viszont iszonyatosan tehetségesek és életveszélyesek, ha a kezükbe akad egy húrral hajlított bot. Ezeket leszámítva talán ők ketten azok, akik a legjobban különböznek a listán szereplő hősök közül, mivel a Zöld íjász egy extrovertált, szarkasztikus milliárdos, míg Sólyomszem katona figurája egyszerű életet él és civilben jobban szeret elbújni a világ elől. Eredetileg egyébként nem ilyen volt: a régi képregényekben mogorva lázadónak írták le, aztán finomodott lassan a karaktere.

10. Moon Knight és Batman

Pipa, hogy dúsgazdagok, pipa, hogy igazságosztók, meg az is pipa, hogy az éjszakában érzik komfortosan magukat. A két figura közötti hasonlóságokat a Marvel karakterének alkotója, Charlie Huston is aláírta, de annyiban azért nagyon más a sorsuk, hogy Moon Knight egy természetfeletti hatalom támasztotta fel azért, hogy küzdjön a bűn ellen, így technikailag paranormális szuperhős. Ezzel ellentétben Batmant a szülei meggyilkolása motiválja a gonosz elleni harcban, és csak egy egyszerű ember – rohadt sok hatékony kütyüvel.

Mindez szép – de vajon milyen kocsi passzol hozzájuk?

Autócsodák – Marvel stílusban: ilyenekkel csapatná Farkas, Pókember vagy Thanos

×