Egy nagyon erős állítás kapott szárnyra a minap, ami szerint hamarosan megszűnik a Gmail, a Google azonban tiszta vizet öntött a pohárba.


Bódi Dániel

2024.02.23. – Hiába a Facebook Messenger, a Slack, vagy sok más mellett a Signal, az emailes üzenetküldők még máig töretlen népszerűségnek örvendenek. Sőt, a Statista adatai szerint az emailt használók száma egyre csak nő, 2026-ra már 4,73 milliárd felhasználót prognosztizálnak, akik egy jelentős része a Google szolgáltatását, nagy valószínűséggel a Gmailt fogja választani.

Persze nem nagy kunszt ezt előre megtippelni, hiszen az Apple saját eszközein elérhető email-szolgáltatás után a Gmail a második legnépszerűbb a világon, amit átlagosan közel napi 2 milliárdan használnak. De nem csak üzenetküldésre és fogadásra alkalmatos: a Google összevont szolgáltatásaiba a Gmail-fiókokkal lehet belépni, ezt az opciót pedig az elmúlt 10 évben elég sokan átvették ahhoz, hogy az eredetileg emailezésre létrehozott profilok amolyan központi helyként, az internet svájci bicskájaként kezdtek funkcionálni, amivel egyetlen kattintással-bökéssel szinte mindenhová belépést nyerhetünk.

Ezért is volt furcsa, amikor egy poszt nyomán több millió emberen végigsöpört a páni félelem, miszerint megszűnik a Gmail.

Az egész alapja egy kamu Twitter-poszt, amiben egy manipulált Google-rendszerüzenetet osztottak meg, ami a Gizmondo szerint eredetileg a Gmail HTML verziójának végét jelezte. A módosított üzenetben azonban azt írják, hogy a Gmail 2024. augusztus 1-én megszűnik, és a továbbiakban senki sem használhatja: küldhet és fogadhat vele emailt, valamint a korábbi levelezéseket is törlik az adatbázisból.


A poszt sajnos nagyon sok, közel 8 millió emberhez jutott el csak a Twitteren/X-en, de valószínűleg más platformokon is tovább osztották, vagyis a teljes elérés ennél jelentősen magasabb lehet. Csak sejteni lehet, hogy mennyien dőlhettek be az álhírnek, amit a Google szupergyorsan tisztázni kényszerült:

a Gmail sehová sem megy.

Bár a Gmail megszűnésének felmerülése is abszurd, a kamuhírrel végigsöpört félelem jól mutatja, hogy a felhasználók Google-be vetett bizalma milyen instabil lábakon áll. A vállalat alaposan rászolgált a bizalmatlanságra, hiszen az elmúlt években sorra szüntetett meg szolgáltatásokat: a killedbygoogle.com szerint 2024-ben eddig négy szolgáltatását kaszálta el, 2023-at pedig 14 megszűnéssel zárta – köztük is olyanokkal, mint a YouTube Stories, a Google Stadia, a Grasshopper, a Google Domains, a Google Podcasts, vagy a Jamboard. A Gmail viszont egészen biztosan még sokáig velünk marad.

Ezt is olvasd el:

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

×