Az elmúlt időszakban többször is hallhatjuk, hogy kevés az RTX kártyák VRAM-ja. Az átlag FPS-be nem biztos, hogy ez beleszól, ám a játékélmény mégis javul.

2024.02.22. – Több mint 5 éve, 2018 őszén mutatkozott be az Nvidia RTX 2080. Már akkoriban is többen kritizálták a 8GB-os VRAM kapacitást, ám abban az időben még elégségesnek bizonyult az a memóriamennyiség. Az Nvidia azóta sem követi az AMD példáját. A 2024 januárjában megérkezett 4070 Super továbbra is 12 GB memóriával operál, a 4070 Ti Super azonban már 16 GB-ot kapott. Egyedül a 16 GB-os 4060 Ti lóg ki a sorból az alsóbb kategóriában, ám ott a nyers teljesítmény fogyhat el hamar, így nem túl egészséges az egyensúly.

Az elmúlt évek tesztjei során sokan attól tartottak, hogy nagyobb felbontások esetén a VRAM mennyisége limitálja a kártyát, nem a számítási teljesítmény. A TechSpot tavaly éppen ilyen célból eresztette egymásnak az RTX 3070-et és az RX 6800-at, hasonló következtetésre jutottak ők is. Nem is az átlag FPS-ekkel vannak a legnagyobb problémák, hanem a kevés VRAM miatti beakadásokkal. A minimum FPS-ek jóval nagyobb hatással lehetnek a játékélményre, mint az, hogy az átlag 76 FPS helyett mondjuk 84 lesz. Éppen ezért lehet érdekes, hogy egy régebbi kártya esetében milyen előnyökkel jár, járhatott volna az extra memóriamennyiség.

A brazil modderek elkészítették az Nvidia RTX 2080 16 GB-os változatát

Brazíliában aranykorukat élik a PC-s modifikációk az elmúlt 1-2 évben. Egyre több lelkes amatőr és profi próbálkozik különféle megoldássokkal. A legelborultabb eddig talán a VRAM kapcsolóval ellátott RTX 3070 lehetett, ám az elmúlt napokban a fentebb említett RTX 2080-as kártyáját vették kezelésbe. Ráadásul ezúttal egy fizetős kliens kereste meg őket ezzel a kéréssel, így a kártya a művelet után napi szinten használatban is lesz majd.

Nvidia RTX 2080

Ahogy azt sejteni lehetett, az RTX 2080 esetében is minőségi javulást hozott a csere. A fenti kép bal oldalán a 16 GB-ra növelt változatot láthatjuk, míg a jobb oldalon a 8 GB-os, eredeti változat kapott helyett. Az átlag FPS-ben is leolvasható néhány százaléknyi eltérés, ám ami igazán fontos lehet az a minimum FPS értékek. Az eredeti kialakításban sűrűn bedroppolt a játék, sokszor 3 FPS-t is sikerült mérni, a 16 GB-os RTX 2080 azonban 59 FPS alá nem ment. Ez bizony jelentősen jobb játékélménnyel kecsegtethet az arra érzékeny játékoknál, főleg nagyobb felbontások esetében. A VRAM mérete tehát 2024-ben sem limitálja még a kártyákat az átlag FPS-eket tekintve, ám a játékélményből sokat elvehetnek a kevés memóriának köszönhető FPS dropok.

Forrás: Videocardz

Ezt már láttad?

Így alakultak a videokártya árak februárban – Fény az alagút végén?

×