Érdekes megoldás, de működik.

Az elmúlt időszakban több kritika is éri az Nvidia-t azzal kapcsolatban, hogy mennyi videómemóriát pakol a kártyáira. Erre kiváló példa lehet az RTX 3070 (Ti) vagy épp a 4060 Ti, bár utóbbinál a memóriabusz sem az igazi. Az AMD jóval szerényebb modellekre is 8GB-ot szán, feljebb pedig már a 16GB sem elképzelhetetlen. Néhány hete beszámoltunk már arról, hogy egy brazil modder csapat sikeresen lecserélte egy RTX 3070 memóriáit, dupla mennyiségre bővítették a gyári kiadáshoz képest.

Akkor is világosan látható volt, hogy néhány esetben kifejezetten hasznos lehet az extra memória. Nem is feltétlenül az átlag képkockák száma változott, hanem a mikrolagok és FPS dropok mennyisége javult jelentősen. Ez sokkal simább játékélménnyel kecsegtet, akkor is, ha a nyers erő teljesen azonos.

Mechanikusan kapcsolható a VRAM mennyisége!

Nagy eséllyel ugyanahhoz a brazil brigádhoz köthetjük a fenti művelet is. Fogtak egy MSI Ventus 2X-et, majd némi modolás után egy egyszerű kapcsolóval állítható, hogy 8 vagy 16 GB-t VRAM-ot használjon az RTX 3070. Mindezt a kártya hátulján tehetik meg, igazán elmebeteg ötlet. Sajnos részletesen nem nézhettük meg a különleges kártya felépítését, pedig sokan kíváncsiak lennének a konkrét megoldásra.

A mérésekből azonnal kiderült a múltkori megállapítás valódisága. Mérföldekkel kevesebb FPS drop volt Resident Evil 4 Remake esetében a 16GB módban, mint a gyári felépítéssel. Az órajelek és egyéb specifikációk nem változtak, így tényleg csak a VRAM mennyisége tért el. Remélhetőleg az Nvidia a jövőben jobban átgondolja majd a kártyákra pakolt memóriák mennyiségét, hiszen zongorázható a különbség. Ahogy az is kétségtelen, hogy a nem túl jól sikerült PC-s portok is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez.

Drágul az alma:

Brutálisan megemelte az árakat az Apple – Szinte mindenkit érinthet

×