A példás kiállást követően nézettségi rekordot döntött az ország egyetlen közélettel foglalkozó reggeli Twitch-műsora, a Jólvanezígy.


Bódi Dániel

2024.02.22. – Valószínűleg kevesen akadnak olyanok, akik ne hallottak volna az utóbbi évek legnagyobb civil megmozdulásáról, a közélettel (is) foglalkozó tartalomgyártók által szervezett, pártpolitikától teljes mértékben mentes február 16-ai gyermekvédelmi tüntetésről. Az “Odakint most szörnyek járnak” társadalmi kiállás főbb arcai: Francsikai Eszter, Gulyás Marci, Tapasztó Orsi, Nagy Ádám, Bányai Judit, Pottyondy Edina, Szabó Márton, Osváth Zsolt, valamint Baukó Attila ‘Azahriah’ a kiszolgáltatott gyermekek védelmének ügyében több mint 150.000 magyar embert vitt utcára, valamint gyűjtöttek össze mintegy 219 millió forintnyi adományt, amit az Utcáról Lakásba Egyesülettel közösen a szakellátásból kikerült fiatalok lakhatásának megsegítésére fordítanak.

A tüntetés még a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette, és nem csak az üzenete és nagysága, hanem a történelmi jellege miatt is: a Telexnek nyilatkozó Mikecz Dániel politológus, mozgalomkutató, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint ugyanis korábban sehol a világon még egyetlen tartalomgyártó sem szólította a képernyőkön túli közpolitikai megmozdulásra a követőit-nézőit. Adománygyűjtések persze már voltak – online, illetve felszólaltak már fontos ügyek mellett amerikai, francia, spanyol és más nemzetiségű alkotók is, de az offline, valós, fizikai térbe a magyar videósok szerveztek először ilyen jellegű eseményt.

Bár a történelmi jelentőségű tüntetésnek már egy hete, a szervező tartalomgyártók azóta is rendületlenül napirenden tartják a gyermekvédelem témáját. Ebben talán a legaktívabb a Jólvanezígy, ami az egyetlen közélettel foglalkozó magyar nyelvű állandó reggeli Twitch-műsor, aminek két műsorvezetője – Szabó Márton és Nagy Ádám – maguk is részt vettek a tüntetés lebonyolításában – sőt Marci még beszédet is mondott. A tüntetést követően várható volt, hogy rájuk is egyre több szempár fog szegeződni, ami február 19-én reggel nézettségi rekordba torkollt.

A hétfői Jólvanezígy, amiben a civil megmozdulást keretezték, lett a magyar ajkú Twitch legnézettebb közéleti adása/streamje, amióta magyarok is közvetítenek a platformon.

A műsor a SullyGnome adatai szerint 4535 nézőnél tetőzött, de nem is csökkent nagyon 4280 néző alá, ami egyben csatornarekord is amellett, hogy az alapvetően gamer platformnak tartott Twitchen sohasem néztek ennyien egyszerre magyar közéleti streamet. Igaz, ez utóbbit azért nem volt nehéz felállítani, mert Ádámon és Marcin kívül jelenleg senki sem készít ilyen jellegű élő tartalmat a magyar Twitchre. Remélhetően a Jólvanezígy stábjának példás kiállása többeket fog hasonlóra ösztönözni, és más tartalomgyártók is kimozdulva a kényelmes, biztonságos komfortzónájukból az elérésüket olyan ügyekre is becsatornázzák, melyeknek a szórakoztatáson túl akár még társadalmi haszna is van.

Az ominózus adás vágott verzióját alább lehet megnézni, míg a vágatlan streamet a Twitch-támogatók érhetik csak el:

Ezt is olvasd el:

TheVR vs. Deák Dani – 1:0 – A TheVR videójából is politikai mocskolódást gyártottak

 

Borítókép: 24.hu

×