Hiába a TheVR műsorainak határozott politikamentessége, mégis fel tudták használni őket egy negatív politikai üzenet terjesztésére.


Bódi Dániel

2024.02.21. – Az influenszerek körében sincs konszenzus, hogy egy nagyobb követőbázissal, úgy óriási eléréssel rendelkező tartalomgyártónak mikor és milyen mértékben illene-kellene részt vállalnia közéleti ügyekben, az viszont bizonyos, hogy aki következetesen távol tartja magát az ilyesféle megnyilvánulásoktól, akcióktól – legyen szó politikáról, vagy egy olyan fontos problémáról, mint mondjuk a gyermekvédelem, annak a döntését érdemes tiszteletben tartani.

Magyarország egyik legnagyobb gamer és tech influenszer-csapata, a debreceni TheVR is azok közé tartozik, akik – elmondásuk szerint a magyar politikai légkör darázsfészek jellege miatt – különösen ritkán, de inkább egyáltalán nem nyilvánulnak meg ilyen kérdésekben és ügyekben. A TheVR politikamentes és semleges álláspontja miatt nem is került egyetlen politikai csatorna és influenszer célkeresztjébe, egészen mostanáig, amikor a Megafon egyik legismertebb arca, Deák Dániel be nem emelte őket a politikai diskurzusba egy kontextusából kiemelt videó részlettel.

Deák Dániel a TheVR állandó reggeli műsorának, a Happy Hour tavaly november 24-i adásából kivágott részletet használt egy Megafon által alaposan megtámogatott videójához. Ebben a részletben TheVR Pisti és Jani poénosan próbálják megfejteni a „belpesti” kifejezés jelentését – és bár okfejtésük teljes mértékben egy vicc, egy trollkodás csupán, a Telex szerint Déák Dani ezt egy véresen komoly lejárató tartalomhoz használta fel.

„Keressek rá Deák Dánielre Facebookon… Ezek után? A kurva anyját!”

 

– konstatálta Pisti a propagandavideó hírét február 20-i, hétfő reggeli Happy Hourban, aki hozzátette, hogy bár tőlük senki sem kért engedélyt arra, hogy felhasználják a tartalmukat, de szerinte sajnos így se, úgy se tudnak tenni ez ellen semmit, és a nyilvános domain miatt ahhoz használják el a videóikat, amihez akarják. Jani ezzel látványosan nem értett egyet, és már az adásban jelezte, hogy nem csak utána fog járni a dolognak, de idézem: „sokba fog még ez nekik kerülni”.

És valóban, a YouTube szabályzata elég világosan fogalmaz:

„Az alkotók csak olyan videót tölthetnek fel, amelyet ők készítettek, vagy amelynek használatára engedélyük van. Ez azt jelenti, hogy nem tölthetnek fel olyan videót, amelyet nem ők készítettek, illetve videóikban nem használhatnak fel olyan tartalmakat, amelyeknek szerzői joga másé – például zeneszámokat, a szerzői jog által védett programrészletet, illetve mások által készített videót –, anélkül, hogy rendelkeznének az ehhez szükséges engedélyekkel.”

Itt persze át lehet hivatkozni a méltányos használatra, a propagantavideó jellege miatt azonban Deák Dani tartalma nem áll stabil lábakon:

„A szerzői jog alóli kivételek olyan törvények, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy valaki más szerzői jogvédelem alatt álló anyagát bizonyos körülmények között, engedély nélkül újra felhasználd. Az Egyesült Államokban a legismertebb szerzői jog alóli kivétel a méltányos használat. Annak eldöntésekor, hogy a használat méltányos-e, a bíróságok négy tényezőt vizsgálnak: a használat célját és jellegét, a szerzői jogvédelem alatt álló mű jellegét, a felhasznált rész mennyiségét és lényegességét a szerzői jogvédelem alatt álló mű egészéhez képest, valamint a felhasználás hatását a szerzői jogvédelem alatt álló mű potenciális piacára vagy értékére nézve. Méltányos használatnak minősülő tevékenységek közé tartozik a kritika, a kommentár és a hírközlés.”

Spoiler alert: a YouTube egy Amerikában bejegyzett vállalat, .com domainnel, így hirtelen jött hobbijogászként arra következtethetünk, hogy elsősorban az amerikai/uniós nemzetközi szabályoknak kell megfelelni. Persze a Megafon videója elsősorban a Facebookon ment és lett meghirdetve, de a TheVR videójából felhasznált részlet a YouTube-ról származik.

A Telex az esetet a Twitteren is végigkövetve azt írja, hogy Deák szerint a videójával semmilyen szabályt nem szegett meg, válaszában arra hivatkozott, hogy az nem propaganda, hanem mémvideó, amihez bármilyen anyagot felhasználhat. A megafonos többek közt azzal is védekezett – írja a Telex, hogy róla is készülnek mémek, mégsem hisztizik miatta – itt a portál megjegyzi, hogy tavaly azért riasztotta a rendőrséget, mert egy Facebook-kommentelő azt írta neki, hogy „csőbombát helyeztek a házába, melynek hatástalanításához „még mélyebbre fel kell nyúlnia Orbán seggébe, és kiszednie az ott elrejtett geoládát”.

Pisti és Jani mindennek ellenére Facebookon jelentette a kifogásolt „mémtartalmat”, mint jogsértő tartalom, és 24 órát adtak Deák Dánielnek, hogy letörölje a videót, mielőtt megtennék a szükséges jogi lépéseket. Deák azonban annak ellenére sem várta ki az egy napot, hogy szerinte semmilyen szabályt sem szegett meg, és a TheVR figyelmeztetésére hamar törölte a videóját. De talán ez is csak azt példázza, hogy sokszor hiába próbálja néhány tartalomgyártó a lehető legmesszebbre elkerülni a politikát, az így is, úgy is utána fog nyúlni.

Borítókép: Facebook – TheVR, Deák Dániel

Ezt is olvasd el:

Miért jelenik meg egyre több sz@r állapotú AAA-s játék?

×