Egy amerikai aukciósház árverésén kelt el minden idők egyik legdrágább LEGO darabja, a Bionicle sorozatból. Kanohi Hau maszkjának az anyaga is különleges.

Gábor János

2024.02.22. – A LEGO Bionicle darab nem csak azért különleges, mert régi (a 2000-es években gyártották) vagy ritka, hanem azért is, mert nem hagyományos anyagból, hanem 14 karátos aranyból készült. A Kanohi Hau maszkot nem kicsit különlegessé teszik az adottságai, ezért annak ellenére, hogy egészen apró (egy LEGO figura fejére gyártották), horrorisztikusan magas, 18.101 dolláros, vagyis közel 6.500.000 forintos áron kelt el a pennsylvaniai a Goodwill online aukciósház szerdai árverésén. Nem elég, hogy nem egy átlagos Lego-darabról, tényleg egy komoly ritkaságról van szó , hiszen a LEGO a sok-sok műanyag változat mellett csupán néhány tucatnyit gyártott ezekből az aranyszínű Bionicle-maszkokból, amelyeket különleges Lego-akciók keretében sorsoltak ki.

Emiatt nyilván még értékesebbek, hiszen megvásárolni soha, csak megnyerni lehetett.

A LEGO az évek során több versenyt is rendezett, amelyen arany Bionicle-maszkok voltak a fődíjak. Az egyik ilyen versenyen a gyerekeket arra kérték, hogy építsenek weboldalakat, míg egy másik a Cartoon Networkkel közös akció volt. Az nem teljesen világos, hogy összesen hány tömör arany maszkot osztottak szét (akkor egyenként kb. 1000 dolláros értékben), de a Goodwill Industries of North Central Pennsylvania e-kereskedelmi és technológiai alelnöke a CBS-nek azt mondta, összesen kb. 25 darab létezhet belőle.

Forrás: Goodwill

A tipikus készletekkel ellentétben a szóban forgó Bionicle termékcsalád inkább akciófigurákból állt, amelyeket robotokká lehetett építeni, és különböző – alapjáraton nyilván műanyag – maszkokkal kiegészíteni. A Bionicle-vonalat 2005-ben leállították 2015-ben egy évre visszahozták, aztán 2023-ban megjelent egy kis készlet, ami csak korlátozott ideig volt kapható. A Goodwillnél most árverésre bocsátott arany maszk a Tahu karakterről készült, és ez már a második alkalom, hogy licitálni lehet rá. Első körben sokkal magasabb összegnél, 33 ezer dollárnál (közel 12 millió forintnál) állt meg az árverés, de a darab mégsem lett rekorder, mert a nyertes végül nem fizetett. Ennek ismeretében a 18.101 dolláros végeredmény alighanem világrekord.

A LEGO egyébként simán lehet felnőtt játék:

18 év felett, felnőttként sem ciki a LEGO, sőt komoly előnyei vannak

×