Új rekordot állítottak fel a Windows 10 telepítés nem létező világversenyén. Annak ellenére lenyűgöző, hogy a legtöbben nem tudunk otthon ilyen trükköket.

Gábor János

2024.02.20. – Nagyon messze vagyunk attól a világtól, hogy egy operációs rendszer fel-, vagy újratelepítéséhez egy egész délutánt fel kellett szabadítani, mert nagyobb bonyodalmak nélkül is több órás procedúra volt. A gép időről időre beavatkozást igényelt, ráadásul, ha régebbi konfiguráció köhögött benne, még tovább nyújtotta az ember szenvedéseit. Két út maradt: inkább nem akartál érteni hozzá és fizettél valakinek a munkáért vagy következetesen végig kínlódtad a folyamatot, aminek a végére úgy néztél ki, mint egy összerágott zokni. Bár ennyi macera már jó ideje nincs egy Windows installálásával, az azért mégis durva, ha valaki

alig több, mint másfél perc leforgása alatt hajtja végre egy Windows 10 telepítését.

A bravúr és egyben a nem hivatalos világrekord NTDEV-et illeti, aki korábban bemutatta, milyen elmésen lehet nádszálvékony csomaggá zsugorítani a Windows 10-et. Az ő Tiny10 névre keresztelt operációs rendszere mindössze 5 GB tárhelyet foglalt el és 800 MB RAM-mal is egészségesen működött. Most ezzel a Windows 10 változattal hajtotta végre a speedrunt – jegyezzük meg: nem manuálisan, hanem szkriptből és egy bivalyerős számítógépen.

A setup döbbenetes – a szintén létező Tiny11 telepítéséhez képest is 2-3-szoros – gyorsasága még ezekkel a trükkökkel együtt is lenyűgöző, szóval jár a pacsi, mert annyi idő alatt felmászott a rendszer a gépre, amennyi idő alatt egy korosabb PC egyáltalán feláll és indulásra kész!

És ezt láttad már?

Ennél a 17 játéknál látványosabbat nem találsz Xboxon

×