A Netflix váratlanul mindenki számára ingyen nézhetővé tette 2023 második, de a szolgáltatás egyik legjobb animációs filmjét, a Nimonát.


Bódi Dániel

2024.02.20. – Nem túl gyakran történik olyan, hogy egy streaming szolgáltató – esetünkben épp a legnagyobb: a Netflix – egyszer csak úgy dönt, hogy az egyik legjobb tartalmát teljesen ingyenessé teszi. Pedig most éppen ez történt: a Nettflix minden csinnadratta, előzetes bejelentés, vagy utálás nélkül egyszer csak felrakta a YouTube-csatornájára 2023 második, ám a szolgáltatás kínálatában elérhető legjobb animációs filmjét, az Oscar-díjra is jelölt Nimonát. És nem csak egy részletet, hanem a teljes film mind a 98 percét.

Ha még nem hallottál volna róla, esetleg Netflix-előfizetőként szembe jött már veled a film, de valamiért még nem kerítettél sort a megnézésére, akkor előbb olvasásra ajánlom a Roboraptor remek kritikáját, amiben spoiler-mentesen okfejtik, miért is említhetjük a Pókember: A pókverzumon áttal akár egy lapon, valamint hivatkozhatunk rá az elmúlt esztendő 2. legjobb animációs alkotásaként. Ha nincs rá időd, akkor szummázva: gyönyörű, vicces, érdekes, animációjában és vizualitásában újító és stílusos (nem, nem annyira, mint Miles pókkalandja), a karakterei nagyszerűek, a története pedig bár kiszámítható, egészen tanulságos és elgondolkodtató.

Érdekes, vagy talán a véletlen furcsa egybeesése, hogy 2023-ban két olyan kiváló animációs film próbálja megreformálni, felrázni az animációs szakmát, melyek képregényen alapulnak. A Nimona ugyanis Miles Moraleshez hasonlóan a nyomtatott oldalakról pattant át a képernyőkre: ND Stevenson 2015-ben indította el a Nimonát, ami szinte azonnal hatalmas sikert aratott, így túlságosan sokan a magyar kiadásra sem kellett várni, melyet 2019 óta lapozgathatnak a hazai olvasók.

Már a rajzolt kaland is ordított a feldolgozásért, amit aztán hosszas kálvária után a Netflix és az Annapurna Pictures (igen, aminek műhelyében a cicás játék, a Stray is készült) támogatásában Nick Bruno és Troy Quane rendezőpáros vállalt magára, hogy aztán Chloë Grace Moretz címszereplésével egészen az Oscarig meneteljenek. Hogy pontosan miért tette a Netflix ingyen nézhetővé ezt a különleges és méltán kiemelkedő filmet, az talán nem is érdekes, a lényeg, hogy most az is megnézheti, aki nincs előfizetve a streaming szolgáltatásra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy NEM a magyar nyelvű Netflix csatornájára került fel, azaz kizárólag eredeti angol nyelven, automatikus fordítású magyar felirattal. Itt hozzáteszem, hogy így sokkal jobb, mint szinkronosan, de ha valaki inkább a magyar hangot preferálja, az a Netflix kínálatában úgy is megnézheti. Ez viszont ingyen van:

Ezt is olvasd el:

Így néznének ki a Harry Potter hősei pontosan a könyvek alapján

×